Meny

President beklager politiske drap i Colombia

President Juan Manuel Santos ber om tilgivelse på vegne av den colombianske staten. Arkivfoto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bogotá (NTB-AP): Colombias president har bedt om tilgivelse for statens rolle i drap på politiske aktivister på venstresiden på 1980-tallet.

Rundt 3.000 aktivister fra Union Patriotica ble drept av paramilitære dødsskvadroner som til dels samarbeidet med landets sikkerhetsstyrker. Partiet ble opprettet på 1980-tallet i forbindelse med fredssamtaler med FARC-geriljaen.

President Juan Manuel Santos sa torsdag at «utryddelsen» av partiet aldri skulle funnet sted. Han ba colombianerne respektere den politiske bevegelsen som skal opprettes når fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og regjeringen undertegnes. Santos sier FARC-ledernes tillit til at staten vil beskytte dem er et tegn på at tragedien ikke kommer til å gjenta seg.

Regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen ble nylig enige om en fredsavtale som gjør slutt på over et halvt århundre med blodig konflikt i det søramerikanske landet. Krigen mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen, hvis fulle navn er Colombias væpnede revolusjonære styrker, har kostet over 220.00 mennesker livet, og over 6 millioner er drevet på flukt. Norge og Cuba har vært tilretteleggere i forhandlingen som førte fram til fredsavtalen, som skal signeres 26. september. (©NTB)

Populært