Norge straffeforfølger mange for narkotikakriminalitet

Bare to land i Europa straffeforfølger flere for narkotikakriminalitet enn Norge.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Bare to land i Europa straffeforfølger flere for narkotikakriminalitet enn Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Bare to land i Europa straffeforfølger flere for narkotikakriminalitet enn Norge, sett i forhold til folketallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang Klassekampen har gjort av rapporterte tall for narkotikaforbrytelser i Europa, viser at det i 2014 kom inn i overkant av 48.100 anmeldelser i Norge, og mer enn 20.000 personer ble siktet for brudd på narkotikalovgivningen.

Differansen mellom anmeldelser og siktelser er stor fordi mange blir siktet for mer enn én narkotikaforbrytelse. Sammenlignet med folketall betyr det at Norge er nummer tre i Europa når det kommer i siktelser, bare slått av Danmark og Spania, viser tall fra Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikaavhengighet (EMCDDA).

Norsk politi skal prioritere å gå etter bakmennene, men av de 48.100 anmeldelsene var 24.700 enten tatt for bruk eller besittelse til eget bruk. Åtte av ti av disse sakene ble straffet med forelegg, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

2014 var ifølge SSB det første året hvor narkotikasaker utgjorde over halvparten av alle forbrytelsessaker. Da er forseelser av typen råkjøring og lignende tatt ut av regnestykket. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært