Analyse støtter norsk kampflåte på 52 fly

En analyse fra Etterretningstjenesten og Forsvarets forskningsinstitutt begrunner hvorfor det er nødvendig at Norge kjøper 52 amerikanske F-35 kampfly. Bildet viser en modell i full størrelse som kunne beskues på Rådhusplassen i Oslo i 2012.
Foto: Per Christensen / NTB scanpix
En analyse fra Etterretningstjenesten og Forsvarets forskningsinstitutt begrunner hvorfor det er nødvendig at Norge kjøper 52 amerikanske F-35 kampfly. Bildet viser en modell i full størrelse som kunne beskues på Rådhusplassen i Oslo i 2012. Foto: Per Christensen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): En analyse fra Etterretningstjenesten og Forsvarets forskningsinstitutt begrunner hvorfor det er nødvendig at Norge kjøper 52 amerikanske F-35 kampfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassekampen er kjent med innholdet i analysen, som benyttes som grunnlag av Forsvarsdepartementet. Her begrunnes kampflykjøpet med tre overordnede modeller: Den ene modellen er et scenario der Norge er i full strid med Russland. Dette krever ifølge beregningene en full flåte på 52 fly, og innebærer angrep inne i Russland.

I det andre scenarioet skal Luftforsvaret håndtere en kortvarig krise i Norge, samtidig som tolv fly settes av til NATO-operasjoner i utlandet. Den siste modellen er drift av kampflyvåpenet i fredstid.

Statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet skriver i en epost til avisa at oppgavene kampflyene skal løse, har ligget fast siden 2008.

– Stortingets beslutning i 2012 om å begynne hovedanskaffelsen bygget også på disse. Senere oppdaterte analyser har bekreftet at det antall fly vi trenger for å kunne løse disse oppgavene på ingen måte er redusert, tvert imot, skriver Bø.

Analysene tar ifølge statssekretæren utgangspunkt i «hva vi minimum vil trenge for å kunne opprettholde det nivået av luftkontroll norske land, sjø og luftstyrker er avhengige av for å kunne operere i møte med den typen våpen og teknologi vi kan stå overfor, og for at våre allierte skal ha mulighet til å komme oss til unnsetning». (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært