EU stiller opp med ny grensestyrke i Bulgaria

Bulgarsk grensepoliti patruljerer grensen mellom Bulgaria og Tyrkia. Nå vil EU sende flere grensestyrker til Bulgaria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bulgarsk grensepoliti patruljerer grensen mellom Bulgaria og Tyrkia. Nå vil EU sende flere grensestyrker til Bulgaria. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU planlegger å sende minst 200 ekstra grensevakter til Bulgaria for å hjelpe landet med å stanse strømmen av innvandrere som kommer over grensa fra Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkrete løfter om bidrag til grensestyrken er ventet å komme allerede fredag når stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir igjen i EU når Storbritannia går ut, samles til et uformelt toppmøte i Bratislava.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kom onsdag med en klar bestilling til de europeiske lederne da han holdt sin årlige tale om tilstanden i unionen.

– Jeg vil se minst 200 ekstra grensevakter og 50 ekstra kjøretøyer utplasser ved Bulgarias yttergrense innen oktober, sa han.

Les også: Mottaksselskap fikk ulovlig mye i tilskudd

Bygger videre på Frontex

I Bratislava vil EU-lederne trolig følge opp med store nok løfter om mannskap og utstyr til å oppfylle målet, lyder beskjeden i forkant av toppmøtet.

Innsatsen i Bulgaria er et ledd i arbeidet med å bygge opp en helt ny europeisk grense- og kystvaktstyrke. Denne skal bygge videre på EUs nåværende grensestyrke Frontex, som allerede har utplassert 600 mann ved Hellas' grense mot Tyrkia og over 100 i Bulgaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De formelle reguleringene som trengs for å få på plass den nye og utvidede grensestyrken, ble endelig vedtatt denne uka.

Grunntanken er at medlemslandene fortsatt skal ha hovedansvaret for vaktholdet ved sine egne grenser, men at den felleseuropeiske styrken skal kunne stille med ekstra kapasitet der det trengs.

Les også: Amnesty: – 75.000 syrere strandet i ingemannsland

Styrket passkontroll

På toppmøtet i Bratislava er det også ventet at EU-lederne vil gi sin tilslutning til at alle personer som krysser EUs yttergrenser, skal kontrolleres mot relevante databaser. Dette gjelder også EUs egne innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det NTB kjenner til, har EU-parlamentet og medlemslandene hatt problemer med å komme til enighet om saken. Men forhandlingene er nå helt i sluttfasen, og presset er stort for å få tiltaket i boks.

Helt konkret betyr tiltaket at alle pass skal skannes når man reiser inn til eller ut av EU, slik at man automatisk sjekkes opp mot den informasjonen som finnes i datasystemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs president Donald Tusk har i forkant av toppmøtet sagt at tiltaket kan bli avgjørende for å sikre at «potensielle terrorister ikke kan komme uhindret inn».

Les også: Norsk Folkehjelps asylmottak ga stort overskudd

Håper på «vendepunkt»

Kravet om økt kontroll ved EUs yttergrenser vil bli ett av hovedbudskapene fra toppmøtet i Bratislava.

Tusk mener møtet må bli et «vendepunkt» der EUs ledere viser at de er i stand til å ta kontroll. «Vi må vise våre borgere at vi er villige til og i stand til å beskytte dem mot en gjentakelse av kaoset fra 2015», skrev han i et åpent brev til stats- og regjeringssjefene denne uka.

Fra både ham og Juncker er budskapet at frihet må veies mot sikkerhet.

– Toleranse kan ikke komme på bekostning av vår sikkerhet. Vi må vite hvem som krysser våre grenser, sa Juncker i onsdagens tale.

Les også: UDI har brukt 765 millioner på tomme asylplasser i løpet av seks måneder