Meny

Oppdagelse kan sikre stabil strømforsyning

Du vil definitivt ha stabil tilgang på elektrisitet til alle dingsene dine. Dette blir mer og mer vrient. Men forskere jobber med saken. Foto: Thinkstock.
Du vil definitivt ha stabil tilgang på elektrisitet til alle dingsene dine. Dette blir mer og mer vrient. Men forskere jobber med saken. Foto: Thinkstock.

Solcellepaneler og vindmøller på eget tak blir antagelig vanlig i framtiden. Men det er vrient å produsere stabil strøm fra små kilder. Elekriske apparater kan lett skades. En ny metode kan løse problemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STABIL STRØM: Du vil definitivt ha stabil tilgang på elektrisitet, fordi dingsene dine kan slutte å virke, eller virke dårligere, om variasjonen i spenning og frekvens blir for stor.

Men det blir mer og mer vrient å levere stabil tilgang på elektrisitet, spesielt etter hvert som husstandene begynner å bidra med elektrisitet fra solceller og små vindkraftverk også.

For å analysere og styre et kraftnett er du avhengig av å få presise målinger og at disse representeres riktig. En ny metode kan bety et stort fremskritt. Illustrasjon: Thinkstock.
For å analysere og styre et kraftnett er du avhengig av å få presise målinger og at disse representeres riktig. En ny metode kan bety et stort fremskritt. Illustrasjon: Thinkstock.

Forskere ved NTNU har tatt i bruk en ny metode for å analysere frekvensrelaterte fenomen i elkraftsystemer. Den nye oppdagelsen kan få stor betydning for elektriske kraftsystemer i framtida.

Dette høres kanskje litt fjernt ut, men kjernen er at en stabil tilgang på elektrisitet er helt avhengig av at delsystemer fungerer sammen og da er tidsvariasjoner i spenning og frekvens viktige.

For å analysere og styre et kraftnett er du avhengig av å få presise målinger og at disse representeres riktig. Alt annet baserer seg på at målingene er nøyaktige og tolkes rett.

Les også: Ikke alle kan lade elbilen samtidig

Varierer hele tiden

– Den nye analysemetoden for tidsvarierende frekvens har store fordeler i forhold til metodene som er brukt tidligere, og kan ha et stor innvirkning, sier professor Olav B. Fosso, direktør for NTNUs tematiske satsingsområde Energi.

Frekvens

Den klassiske definisjon for frekvens er hvor ofte et periodisk fenomen gjentar seg per tidsenhet, for eksempel hvor mange ganger en pendel eller en bølge svinger, et hjul roterer eller en spenning veksler i løpet av et sekund. (Kilde: snl.no)

Den momentane frekvensen er definert som den tidsderiverte av fasevinkelen for et gitt signal.

I praksis er en helt stabil frekvens nær umulig nå. Ingen systemer er perfekte, og frekvensen vil egentlig variere hele tiden.

Den nye metoden kan gi en mer presis beskrivelse av variasjoner i nettspenningens frekvens. Slike variasjoner i frekvens kan være pendlinger rundt en middelverdi, men med ulike periodelengder. (Se faktaboks.)

Tilnærminger har fungert greit

Dagens mest brukte metode for å analysere periodiske variasjoner i nettspenningens frekvens, Fourier-analyse, bygger på forutsetninger som i praksis ikke alltid er oppfylt, men som har fungert greit med den strukturen som elektrisitetsnettet har hatt.

Utstrakt bruk av kraftelektronikk med omformerløsninger kan gi andre utfordringer både i store og små nett.

Det er eksempler på at store vindparker har vært ute av drift i lange perioder på grunn av at delsystemene for styring og regulering ikke har fungert sammen. Men det har så langt vært vanskelig å finne årsakene.

Styrken til den nye analysemetoden er at den sikrere finner frekvenskomponentene som inngår i variasjonene i nettspenningfrekvens, slik at det kan tas inn i utformingen av styringssystemene.

Ikke godt nok i små systemer

Små systemer blir bare mer og mer vanlige, og solcellepaneler og vindmøller på taket er et syn du blir vant til. Illustrasjon: Thinkstock.
Små systemer blir bare mer og mer vanlige, og solcellepaneler og vindmøller på taket er et syn du blir vant til. Illustrasjon: Thinkstock.

Tidsvarierende spenning og frekvens blir mer prekært i små systemer, som solcellepanelene på veggen din eller vindmøller som skal gi et bidrag til et mindre kraftnett, et microgrid. Antakelsene som tidligere var forholdsvis nøyaktige blir mer kritiske – spesielt i mindre system. Et rimelig godt system er ikke lengre nødvendigvis godt nok.

50 Hz er frekvensen strømnettet i store deler av verden opererer med, og betraktes som stabil innenfor et lite variasjonsområde. Alt av elektriske apparater i huset ditt er avhengig av at leveringskvaliteten på spenning og frekvensvariasjoner er innenfor normer. Om kvaliteten ikke er god nok, kan de elektriske apparatene enten fungere dårligere enn de bør, eller rett og slett slutte å fungere.

Da er det helt essensielt at alle disse småaktørene leverer kraft som oppfyller kvalitetskravene.

Les også: Kan mikrokraftverk gi mer lykke?

Målte bølger og hjernesignaler

For å tolke målinger tok forskerne ved NTNU i bruk Hilbert-Huang Transform (HHT) for å avdekke frekvensrelaterte fenomen (momentane frekvensvariasjoner). (Se faktaboks.)

HHT

Hilbert-Huang transformen dekomponerer et gitt signal til et sett av monokomponenter. Hver monokomponent har en veldefinert momentanfrekvens.

Metoden ble opprinnelig utviklet for å analysere havbølger, men har senere fått et langt videre anvendelsesområde, som eksempelvis måling av signaler fra hjernen. Dette er første gang den er brukt for å analysere spenningens frekvensvariasjoner i elkraftsystemer.

Huang i navnet Hilbert-Huang er professor Norden Huang ved National Central University i Taiwan.

Professor Huang har vært leder for analyseenheten ved NASA Goddard Institute for Space Studies og samarbeider med universiteter som Harvard, Johns Hopkins, MiT og Oxford. Han samarbeider også med forskere og studenter fra NTNU. En av studentene er Geir Kulia.

Data fra Bhutan

Geir Kulia skriver for tiden på en masteroppgave ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, veiledet av professor Lars Lundheim fra dette instituttet og professor Marta Molinas fra Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU.

NTNU samarbeider med Royal University of Bhutan i hovedstaden Thimphu. Foto: Privat.
NTNU samarbeider med Royal University of Bhutan i hovedstaden Thimphu. Foto: Privat.

Professor Fosso bidrar i denne sammenhengen med sin erfaring fra systemanalyser, og med utvikling av algoritmer for analyse av det elektriske kraftsystemet.

Kulia tok i bruk metoden for å analysere data han satt med fra et microgrid, et lite elektrisitetsverk, i Bhutan.

For å gjøre dette lagde Kulia en algoritme basert på Huang sin Hilbert-Huang Transform. Ved å bruke tradisjonelle metoder kunne han ikke identifisere de frekvensrelaterte variasjonene i spenningen som målingene viste. Dataene ga ingen mening.

– De ga i hvert fall ingen mening for meg, ler Kulia, og får støtte fra professor Marta Molinas.

Men ved å ta i bruk Hilbert-Huang Transform ble bildet helt annerledes.

Les også: Studenter skal sikre strømforsyning

Identifiserte feil i stedet for å maskere dem

Metoden viste seg langt mer egnet til å identifisere mulige problemer. Kulia fikk plutselig ledetråder.

– I dette tilfellet mistenker vi at problemet ligger i selve styreenheten, sier professor Molinas.

Styreenheten er den delen av nettverket som skal koordinere resten av nettet basert på måledata.

Hvis styreenheten responderer feil på målingene, kan den for eksempel forsøke å kompensere for frekvenskomponenter som egentlig ikke finnes, men som er et resultat fra algoritmen som analyserer dataene.

Da kan den delen av nettverket som skal regulere ut variasjoner i stedet innføre nye oscillasjoner, eller svingninger, i spenning og frekvens. Det vil du slett ikke ha.

I bransjen kan dette få store konsekvenser. At en styreenhet introduserer problemer er ikke noe produsenter av styringssystemer vil like å høre.

Les også: Solen kan gjøre alle til strømprodusenter

Stor oppmerksomhet

Den nye metoden var langt mer egnet til å identifisere mulige problemer. Foto: Thinkstock.
Den nye metoden var langt mer egnet til å identifisere mulige problemer. Foto: Thinkstock.

Men også andre fenomener kan avdekkes ved bruk av den nye metoden. Uansett virker den langt bedre egnet til å analysere frekvensrelaterte fenomen enn mange tradisjonelle metoder basert på spektralanalyse. Den ser ut til å effektivt identifisere frekvenskomponentene i måledata uten å rapportere ikke-eksisterende frekvensvariasjoner. Dette er essensielt for å utforme styresystemer.

En artikkel om funnene med Kulia som førsteforfatter er allerede publisert, og en annen er akseptert for publisering der en av reviewerne hadde følgende kommentar:

«As solid state control equipment continues to expand, traditional «fundamental frequency» analysis is no longer sufficient, especially in microgrids.»

Les også: 75,1 prosent av norsk strømforbruk i 2015 var fossil- og atomkraft

For noen uker siden ble resultatene deres i tillegg publisert på Research Gate, et nettverk for forskere. Der har funnene fått stor oppmerksomhet.

– Dette kan bli viktig for elektroområdet, mener professor Fosso.

Andre vil si at det kan være en underdrivelse.

Kilder:

Instantaneous Frequency in Electric Power Systems. Non-stationary signal analysis in physical (including man-made) and biological systems. ResearchGate.

Towards a Real-time Measurement Platform for Microgrids in Isolated Communities. Geir Kulia; Marta Molinas, Lars Lundheim, Bjørn B. Larsen, in Humanitarian Technology: Science, Systems and Global Impact 2016, HumTech2016, Boston, USA

Tool for detecting waveform distortions in inverter-based Microgrids: a validation study. Geir Kulia, Marta Molinas, Lars Lundheim, in IEEE Global Humanitarion Technology Conference 2016, Technology for the Benefit of Humanity, Seattle, USA

Denne saken ble først publisert i Gemini

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet
Siste nytt
15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23VerdenHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgePolitiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NorgeAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet
Populært