Landbruksnæringen vil måle gårdsutslipp

Nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sier bønder må kunne bli i stand til å gjennomføre klimatiltak på gården uten å ofre kyrne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sier bønder må kunne bli i stand til å gjennomføre klimatiltak på gården uten å ofre kyrne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Norges Bondelag og Norsk Landbruksrådgivning samarbeider for å utvikle en klimakalkulator som kan måte utslipp på hver enkelt gård.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å kutte produksjonen er jo ingen løsning. Vi kommer alltid til å trenge mat, og vi ender opp med å importere mer, sier nestleder Bjørn Gimming i Norges Bondelag til Nationen.

Drøvtyggende dyr og husdyrgjødsel er hovedkilder til utslippet fra landbruket, i tillegg til gjødselbruk og maskinbruk. Gimming sier prosjektet vil gi bøndene kunnskap om egen produksjon.

– Klimakalkulatoren skal kunne brukes på gårdsnivå for å beregne utslippene for hvert enkelt bruk. Deretter skal bonden få råd om hvordan kuttene kan gjøres, sier han.

Finansieringen av oppstarten av prosjektet er på en million kroner, og kommer fra jordbruksoppgjøret. Målet er et klimakutt på 20 prosent fra landbruket. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært