Britisk-argentinsk tilnærming over Falklandsøyene

Illustrasjonsfoto: Marcos Brindicci / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Marcos Brindicci / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stanley (NTB-AP): Storbritannia og Argentina er blitt enige om å oppheve restriksjoner som påvirker Falklandsøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom de to landene er på bedringens vei, 34 år etter at de utkjempet en kort men intens krig om øyene i Sør-Atlanteren. Oppmykingen ble kunngjort i en felles uttalelse fra landene etter at Alan Duncan i det britiske utenriksdepartementet møtte Argentinas president Mauricio Macri og utenriksminister Susana Malcorra.

Partene er enige om å «fjerne alt som er til hinder for økonomisk vekst og bærekraftig utvikling» på øyene. Det inkluderer restriksjoner på handel, fiske, sjøfart og oljeindustri. I tillegg skal flytrafikken mellom Argentina og Falklandsøyene økes med en ny avgang per måned.

Storbritannia omtaler saken som «den første positive uttalelsen om søratlantiske forhold siden 1999».

Argentina invaderte øygruppen, som er et britisk oversjøisk territorium, i april 1982. Det utløste en krig som endte med argentinsk nederlag 14. juni samme år. I 2013 stemte 99,8 prosent av innbyggerne på øyene for å beholde dagens tilknytning til Storbritannia.

Macri, som ble valgt i fjor, har signalisert at han ville legge seg på en mindre konfronterende linje overfor britene enn sin forgjenger, Cristina Fernandez de Kirchner. (©NTB)