Varmere vann i Arktis

Se video i vinduet over.

Vannet i Arktis er nå fire grader varmere enn normalt. Aldri har klimaendringene vært tydeligere eller mer skremmende, skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alle de arktiske havområdene som ikke er dekket av is, er vanntemperaturen nå fire grader høyere enn normalen. Det skyldes rekordlav utbredelse av havisen i vår, forklarer isforsker Rasmus Tonboe ved DMI i en pressemelding.

– I store områder nord for Canada og Alaska, nord for Norge og Russland og langs kysten av Russland og Sibir brøt isen opp tidlig, og det mørke vannet lå åpent mens solstrålingen nærmet seg toppen ved midtsommer. Dermed absorberte havet store mengder solenergi og er nå vesentlig varmere enn normalt, forklarer Tonboe.

Les også: Når isen forsvinner

Det kan igjen få følger til neste år, ved at de varmere områdene bare blir dekket av et tynt islag om vinteren, som har små sjanser til å klare seg. I tillegg sier Tonboe at den tykkere isen som fortsatt er i Arktis, er plassert slik at han med stor sikkerhet kan fastslå allerede nå at havisen vil være svekket og sårbar også i 2017.

DMI peker på klimamodeller som viser at vi allerede midt i dette århundret vil oppleve den første isfrie sommeren i Arktis.

Les også: Forskere bekymret over issmeltingen i Arktis

Personvernpolicy