Redd Barna krever FN-plan for barn på flukt

Skuespillerinne Angelina Jolie møtte tidligere denne måneden flyktningbarn fra Syria, bosatt i en leir i Jordan. Foto: Reuters / NTB scanpix
Skuespillerinne Angelina Jolie møtte tidligere denne måneden flyktningbarn fra Syria, bosatt i en leir i Jordan. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB-Frode Kvam): Antall barn på flukt vil bli firedoblet innen 2030, ifølge en rapport fra Redd Barna. Organisasjonen ber i forkant av åpningen av FNs hovedforsamling verdenslederne om å lansere en ny plan for barn på flukt, med søkelys på skolegang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis man samler alle dagens 65,3 millioner barn og voksne som er tvunget på flukt fra sine hjem, i et nyopprettet land, ville dette ha utgjort det 21. største landet i verden. Befolkningen ville ha vært omtrent like stor som Storbritannias og tre ganger større enn Australias, viser Redd Barnas rapport.

Ifølge rapporten legger 24 mennesker ut på flukt hvert minutt. Tallet omfatter flyktninger, internt fordrevne og asylsøkere. Halvparten er barn. Hvis den samme veksten fortsetter, vil man innen 2030 ha 263,5 millioner mennesker på flukt, halvparten av dem barn, ifølge rapporten.

Redd Barna påpeker at ingen tar ansvar for dem som er på flukt og at dette dermed er en befolkningsgruppe som møtes med noe av verdens dårligste utdanningstilbud, helsevesen og rettssikkerhet. Barn på flukt lider særlig av at de ikke får tilgang på skolegang. Det vil være umulig å oppnå tusenårsmålene hvis utviklingen fortsetter på samme måte og hvis man ikke tar grep for å sikre barn utdanning, mener Redd Barna.

– Det må bli en tydeligere ansvarsdeling mellom dem som har mulighet til å gjøre noe. Norge er et slikt land som har tatt på seg ledertrøya for at barn på flukt skal få utdanning, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang til NTB.

Hun håper statsminister Erna Solberg (H) tar med seg oppfordringen til FN. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært