FN godkjenner overvåkingsoppdrag i Colombia

Juan Manuel Santos presenterte fredsavtalen for nasjonalforsamlingen i Colombia like etter at den var inngått. FN skal overvåke gjennomføringen av avtalen med FARC-geriljaen. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix
Juan Manuel Santos presenterte fredsavtalen for nasjonalforsamlingen i Colombia like etter at den var inngått. FN skal overvåke gjennomføringen av avtalen med FARC-geriljaen. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

New York (NTB-AP): FNs sikkerhetsråd har godkjent et politisk oppdrag der FN-personell skal overvåke våpenhvilen mellom FARC-geriljaen og regjeringsstyrkene i Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonen med mandat til å sende 450 observatører pluss et antall sivile til 40 steder i Colombia ble enstemmig vedtatt tirsdag. Observatørene skal blant annet holde oppsyn med avvæpningen av FARC-geriljaen. Målet er at FN-misjonen skal være på plass innen partene møtes for den formelle signeringen av en fredsavtale 26. september og folkeavstemningen om avtalen som skal holdes den samme uken.

FARC og regjeringen undertegnet en våpenhvileavtale 23. juni. To måneder senere, 24. august, ble de enige om en fredsavtale som gjør slutt på over et halvt århundre med blodig konflikt i det søramerikanske landet. Krigen mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen, hvis fulle navn er Colombias væpnede revolusjonære styrker, har kostet over 220.00 mennesker livet, og over 6 millioner er drevet på flukt.

FARC er den største geriljagruppen i landet og den eneste som er omfattet av fredsavtalen. Norge har sammen med Cuba vært en viktig tilrettelegger for avtalen, som ble inngår i den cubanske hovedstaden Havanna. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden