Meny

USA og Europa ber libysk general trekke seg tilbake

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AFP): USA og flere europeiske land ber en libysk general gi fra seg flere oljehavner han har tatt kontroll over øst i landet.

De siste dagene har landets internasjonalt anerkjente, men foreløpig forholdsvis svake, regjering, mistet kontroll over tre byer med eksporthavner for olje. Havnebyene er blitt inntatt av styrkene til generalen Khalifa Haftar, som leder en av de største væpnede gruppene i det borgerkrigsherjede landet.

– Regjeringene i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Storbritannia og USA fordømmer helgens angrep mot oljeterminalene Zuwaytina, Ras Lanuf, Es Sider og Brega i Libya heter det i en felles uttalelse fra landene, som spiller en viktig rolle i å gjenoppbygge Libya. Landet ble kastet ut i kaos og borgerkrig etter opprøret og militæraksjonen som styrtet Muammar al-Gaddafi.

Landene understreker i uttalelsen at oljen tilhører det libyske folket og skal administreres av den FN-støttede samlingsregjeringen i Tripoli.

Haftar er utnevnt til militær befalhavende av en rivaliserende regjering med base øst i landet. Offensiven mot oljehavnene er første gang han har kommet i direkte konflikt med samlingsregjeringen etter at den begynte sitt arbeid i mars. Frykten er at et jerngrep om den viktige eksporten vil føre til en varig splittelse eller fornyet borgerkrig. (©NTB)

Populært