Meny

Obama vil stanse lov som åpner for søksmål mot Saudi-Arabia

President Obama kommer til å stanse en omstridt lov som vil la amerikanske terrorofre saksøke Saudi-Arabia. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AFP): President Barack Obama kommer til å legge ned veto mot en omstridt lov som vil tillate ofre etter 11. september å gå til sak mot Saudi-Arabia.

Det hvite hus bekrefter mandag at presidenten vil stanse loven som ble vedtatt i Representantenes hus fredag, fire måneder etter at den ble godkjent i Senatet.

– Dette er ikke en effektiv eller kraftfull måte å besvare terrorisme på, sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus. Han sier Obama foreløpig ikke har fått lovteksten på sitt bord. Vedtaket i Kongressen har skapt bekymring blant flere av USAs allierte i Persiabukta. Saudi-Arabia, som både er USAs allierte og hjemlandet til 15 av de 19 flykaprerne som gjennomførte angrepene i USA 11. september 2001, har kjempet hardt for å hindre at loven ble vedtatt og godkjent.

Obama har vært bekymret for at loven undergraver prinsippet som beskytter suverene stater mot søksmål og straffeforfølgelse og at den kunne åpnet opp for at USA kunne blitt saksøkt i andre land i verden.

– Det er ikke til å stikke under stol at dette er et politisk brennbart tema. Men presidenten mener det er viktig å beskytte landet vårt, diplomatene våre og dem som tjenestegjør i våre væpnede styrker. Dersom loven hadde blitt godkjent, ville disse bli utsatt for større risiko, sier Earnest.

Det at vedtaket gikk enkelt gjennom Kongressen har ført til spekulasjoner om hvorvidt den lovgivende forsamlingen vil overstyre presidentens veto, noe som krever to tredels flertall i hvert av de to kamrene. (©NTB)

Populært