Zambia innsetter president etter omstridt valg

Edgar Lungu innsettes tirsdag som Zambias president. Foto: Reuters / NTB scanpix
Edgar Lungu innsettes tirsdag som Zambias president. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lusaka (NTB-AFP): Edgar Lungu innsettes tirsdag som president i Zambia etter at opposisjonen mislyktes i å få en domstol til å stoppe seremonien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lungu, som tok makten i fjor, vant valget 11. august med 100.000 stemmers margin, men motkandidaten Hakainde Hichilema har påstått at det ble begått omfattende valgfusk. Det offisielle valgresultatet gir Lungu en oppslutning på 50,35 prosent, mot 47,63 prosent for Hichilema.

Sistnevnte, en velstående forretningsmann som har stilt opp som presidentkandidat fem ganger, beskylder både Lungu, landets valgkommisjon og dommere for å ha jukset med valgresultatet. Mandag avviste landets høyesterett å utsette innsettelsen av Lungu. 54 år gamle Hichilema har bedt sine støttespillere kjempe for å få gjenopprettet sine demokratiske rettigheter.

– Heretter er vi ikke bare politikere, men frihetskjempere og vi skal etterspørre vår rett til å bli hørt.

Lungu kom til makten etter å ha overvunnet i et hastig arrangert valg i fjor og har siden måtte håndtere stigende arbeidsledighet, inflasjon på over 20 prosent og fallende priser for kobber, som er landets viktigste eksportartikkel.

President Robert Mugabe fra nabolandet Zimbabwe er en av gjestene som er ventet til tirsdagens innsettelsesseremoni i hovedstaden Lusaka. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært