Leger: Høie bagatelliserer om resistens

– Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om at jeg skal ha bagatellisert risikoen for å bli smittet av antibiotikaresistente bakterier ved behandling i utlandet, sier helseminister Bent Høie (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om at jeg skal ha bagatellisert risikoen for å bli smittet av antibiotikaresistente bakterier ved behandling i utlandet, sier helseminister Bent Høie (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Smitteverneksperter mener helseminister Bent Høie (H) bagatelliserer risikoen knyttet til operasjoner og helsebehandlinger ved sykehus innenfor EU, skriver Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er grunnleggende kunnskap i fagmiljøet at det er mye mer resistens sørover i Europa, også i EU, sier smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus (OUS). Han reagerer på at helseministeren ikke vil advare mot faren for smitte ved helseturisme i EU, etter at Høie i et intervju med P4 uttalte at risikoen først og fremst er knyttet til land utenfor EU.

– Det Høie sier er faktisk feil, sier Per Bjark, spesialist på infeksjonssykdommer ved avdelingen for smittevern.

Høie avviser kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i disse påstandene. Jeg har tvert imot understreket at pasientene må gjøre grundige undersøkelser om både landet og sykehuset de ønsker behandling ved. Det gjelder både i og utenfor Europa, sier Høie til avisen.

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier øker i Norge, og ved OUS har det i år vært 80 tilfeller av den antibiotikaresistente ESBL-bakterien og 46 pasienter med andre multiresistente bakterier hittil i år. Det er anslått at 25.000 personer dør av antibiotikaresistente bakterier i Europa årlig. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært