Meny

Leger: Høie bagatelliserer om resistens

– Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om at jeg skal ha bagatellisert risikoen for å bli smittet av antibiotikaresistente bakterier ved behandling i utlandet, sier helseminister Bent Høie (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Smitteverneksperter mener helseminister Bent Høie (H) bagatelliserer risikoen knyttet til operasjoner og helsebehandlinger ved sykehus innenfor EU, skriver Nationen.

– Det er grunnleggende kunnskap i fagmiljøet at det er mye mer resistens sørover i Europa, også i EU, sier smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus (OUS). Han reagerer på at helseministeren ikke vil advare mot faren for smitte ved helseturisme i EU, etter at Høie i et intervju med P4 uttalte at risikoen først og fremst er knyttet til land utenfor EU.

– Det Høie sier er faktisk feil, sier Per Bjark, spesialist på infeksjonssykdommer ved avdelingen for smittevern.

Høie avviser kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i disse påstandene. Jeg har tvert imot understreket at pasientene må gjøre grundige undersøkelser om både landet og sykehuset de ønsker behandling ved. Det gjelder både i og utenfor Europa, sier Høie til avisen.

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier øker i Norge, og ved OUS har det i år vært 80 tilfeller av den antibiotikaresistente ESBL-bakterien og 46 pasienter med andre multiresistente bakterier hittil i år. Det er anslått at 25.000 personer dør av antibiotikaresistente bakterier i Europa årlig. (©NTB)

Populært