Obama mener fortsatt Snowden bør vende hjem

USAs president Barack Obama står fast på at han mener varsleren Edward Snowden bør vende tilbake til USA og svare for seg i retten.

Edward Snowden lever for tiden i eksil i Russland. I fjor fikk han den norske Bjørnsonprisen og takket for den i en videosamtale som ble vist på storskjerm. Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Edward Snowden lever for tiden i eksil i Russland. I fjor fikk han den norske Bjørnsonprisen og takket for den i en videosamtale som ble vist på storskjerm. Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere ansatte i sikkerhetstjenesten National Security Agency (NSA) er tiltalt for å ha lekket hemmelig informasjon. Snowdens støttespillere presser på for å få Obama til å benåde ham.

Talsmann Josh Earnest i Det hvite hus, sier Obama står fast ved at lekkasjen «skadet USA», svekket den nasjonale sikkerheten og utsatte amerikanske borgere for risiko. Earnest sier Snowden vil bli «rettferdig behandlet i tråd med loven» dersom han kommer tilbake til USA.

Les også: Snowden tapte saken mot Norge

I 2013 lekket Snowden omfattende dokumentasjon om USAs omfattende og uhjemlede overvåkingsprogram. Deretter flyktet han via Hongkong til Russland, der han for tiden lever i eksil. Han risikerer opptil 30 års fengsel dersom han blir dømt i hjemlandet.

Fredag slippes en ny film om Snowden på kino i USA.