FFI foreslo kraftige forsvarskutt

–  Det er ikke en ny kurs, men vi må oppdatere virkemidlene til en ny sikkerhetspolitisk situasjon., sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Det er ikke en ny kurs, men vi må oppdatere virkemidlene til en ny sikkerhetspolitisk situasjon., sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) fikk råd om å forberede en ny og «radikal» forsvarsstruktur fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) før hun begynte arbeidet med langtidsplanen, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framtidens forsvar skal være offensivt, langt mer tilpasset NATOs behov og den tradisjonelle hæren må avvikles til fordel for lette og mer mobile bakkestyrker, het det i en rapport fra forskerne datert august 2015, skriver avisen. Forsvaret bør spisses til noen få våpentyper, mente FFI. I tråd med anbefalingene besluttet regjeringen å prioritere jagerfly og ubåter i langtidsplanen.

FFI står bak den såkalte Terskelstudien, som ble påbegynt høsten 2014. Den fastslår at dagens modell har flere store svakheter og ikke er økonomisk holdbar, og konkluderer med en annen overordnet modell, kalt et operasjonelt offensivt forsvar.

Søreide sier til Klassekampen at Norge må tilpasse seg en ny sikkerhetspolitisk situasjon, men hun avviser at regjeringens foreslåtte langtidsplan innebærer en ny og radikal kurs for forsvaret. Hun sier rådene fra FFI har vært viktige i likhet med andre råd.

– Det FFI først og fremst har pekt på, er at den strukturen vi har i dag er underfinansiert, og den ville ikke la seg opprettholde innenfor videreførte budsjetter. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært