Opposisjonen fordømmer valg i Hviterussland

President Aleksandr Lukasjenko avgir stemme i søndagens valg. Opposisjonen fordømmer valget, til tross for at en opposisjonskandidat ble valgt inn i nasjonalforsamlingen, noe som ikke har skjedd på 20 år. Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix
President Aleksandr Lukasjenko avgir stemme i søndagens valg. Opposisjonen fordømmer valget, til tross for at en opposisjonskandidat ble valgt inn i nasjonalforsamlingen, noe som ikke har skjedd på 20 år. Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minsk (NTB-TT): Opposisjonen i Hviterussland fordømmer søndagens valg og kaller det en farse. Men for første gang på 20 år har en opposisjonspolitiker blitt valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet omtales av og til som Europas siste diktatur, og lederen i opposisjonspartiet BPF var lite optimistisk søndag.

– Jeg er sikker på at ikke en eneste opposisjonskandidat blir valgt. Det blir bare representanter som er godkjent av myndighetene, sa Aliaksiej Janukievic.

Sent søndag kveld opplyser valgmyndighetene at minst én av de 110 plassene i nasjonalforsamlingen har gått til en opposisjonskandidat, melder Reuters. Det er første gang på 20 år at dette har skjedd.

For fire år siden boikottet de store opposisjonspartiene valget, som av internasjonale observatører ble omtalt som ufritt og urettferdig. Noen mener at opposisjonens deltakelse denne gangen er myndighetenes måte å vise at landet følger Vestens krav om åpenhet.

– Hviterussiske myndigheter har organisert det mest «demokratiske» valget siden 2000 for å behage Brussel og Washington. Men så snart valglokalene stenger, er det demokratiske spillet over, skriver statsviter Dmitrij Bolkunet i en kommentar til valget. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært