Konservativ ledelse i Kroatia

HDZ' nye og mer moderate leder, Andrej Plenkovic, sier han vil lede partiet bort fra populisme og ekstremisme. Foto: Antonio Bronic / Reuters / NTB scanpix
HDZ' nye og mer moderate leder, Andrej Plenkovic, sier han vil lede partiet bort fra populisme og ekstremisme. Foto: Antonio Bronic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zagreb (NTB-AFP): Det konservative partiet HDZ leder når resultatet fra over 80 prosent av valglokalene i Kroatia er talt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det foreløpige resultatet gir HDZ 61 plasser i nasjonalforsamlingen, mens en sentrum-venstre-koalisjon ledet av sosialdemokratiske SDP får 54 plasser. Prognosene har antydet at valget blir jevnt, og det er ikke ventet at HDZ vil klare å sikre seg rent flertall blant de 151 setene i nasjonalforsamlingen. Dermed ligger det an til fortsatt politisk usikkerhet etter at den konservative regjeringen måtte gi setter bare fem måneder.

Også denne gangen ser det ut til at partiet Most – som betyr bro – vil havne i vippeposisjon med 12 seter. Most var HDZ' partner i den forrige regjeringen. Partiet har et konservativt program og anses for å ligge nærmere HDZ enn SDP.

Dette er andre gang på under et år at Kroatias 3,8 millioner stemmeberettigede har gått til valgurnene, i en tid der økonomien ikke ser lys ut og forholdet til naboene på Balkan er anstrengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den forrige regjeringen, som altså ble ledet av HDZ, kom til makten etter valget i november i fjor og kollapset i juni. I løpet av regjeringens korte levetid, ble Kroatias politikk dreid mot høyre. Partiet ønsker å holde på makten, og den nye og mer moderate lederen Andrej Plenkovic sier han vil føre partiet bort fra populisme og ekstremisme. (©NTB)