Konservativ ledelse i Kroatia

HDZ' nye og mer moderate leder, Andrej Plenkovic, sier han vil lede partiet bort fra populisme og ekstremisme. Foto: Antonio Bronic / Reuters / NTB scanpix
HDZ' nye og mer moderate leder, Andrej Plenkovic, sier han vil lede partiet bort fra populisme og ekstremisme. Foto: Antonio Bronic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Zagreb (NTB-AFP): Det konservative partiet HDZ leder når resultatet fra over 80 prosent av valglokalene i Kroatia er talt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det foreløpige resultatet gir HDZ 61 plasser i nasjonalforsamlingen, mens en sentrum-venstre-koalisjon ledet av sosialdemokratiske SDP får 54 plasser. Prognosene har antydet at valget blir jevnt, og det er ikke ventet at HDZ vil klare å sikre seg rent flertall blant de 151 setene i nasjonalforsamlingen. Dermed ligger det an til fortsatt politisk usikkerhet etter at den konservative regjeringen måtte gi setter bare fem måneder.

Også denne gangen ser det ut til at partiet Most – som betyr bro – vil havne i vippeposisjon med 12 seter. Most var HDZ' partner i den forrige regjeringen. Partiet har et konservativt program og anses for å ligge nærmere HDZ enn SDP.

Dette er andre gang på under et år at Kroatias 3,8 millioner stemmeberettigede har gått til valgurnene, i en tid der økonomien ikke ser lys ut og forholdet til naboene på Balkan er anstrengt.

Den forrige regjeringen, som altså ble ledet av HDZ, kom til makten etter valget i november i fjor og kollapset i juni. I løpet av regjeringens korte levetid, ble Kroatias politikk dreid mot høyre. Partiet ønsker å holde på makten, og den nye og mer moderate lederen Andrej Plenkovic sier han vil føre partiet bort fra populisme og ekstremisme. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært