Facebook snur om Vietnam-bildet

VIKTIG BILDE: Dette bildet av Kim Phuc (midten) og andre barn som løper skrikende fra et napalmangrep, bidro til å endre opinionen om Vietnamkrigen. Facebook slettet bildet fra nettsamfunnet fordi Phuc er naken, og det bryter med retningslinjene. Nå har nettgiganten snudd.
VIKTIG BILDE: Dette bildet av Kim Phuc (midten) og andre barn som løper skrikende fra et napalmangrep, bidro til å endre opinionen om Vietnamkrigen. Facebook slettet bildet fra nettsamfunnet fordi Phuc er naken, og det bryter med retningslinjene. Nå har nettgiganten snudd. Foto: Nick Ut / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook har snudd og tillater deling av Nick Uts berømte bilde av den ni år gamle jenta fra Vietnamkrigen, men det vil ta litt tid før det vil være mulig for verdens Facebook-brukere å legge ut bildet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være mulig å dele bildet i løpet av de kommende dagene. Vi ønsker alltid å forbedre reglene våre for å fremme ytringsfrihet og holde vårt samfunn trygt, uttaler nettsamfunnet fredag kveld norsk tid.

Fredag kveld kom meldingen om at Facebook snudde etter protestene fra statsminister Erna Solberg, Aftenposten og flere andre. Nå tillater nettsamfunnet deling av bildet som har skapt debatt.

«Ikonisk bilde»

– På grunn av dets status som et ikonisk bilde med historisk betydning, oppveier verdien av å tillate deling, verdien av å verne samfunnet ved å fjerne det, skriver en talsperson for Facebook i en epost til AFP.

– Vi har derfor bestemt oss for å gjeninnsette bildet på Facebook, hvor vi er klar over at det har blitt fjernet, tilføyer den ikke navngitte talspersonen.

Statsministeren Erna Solberg er fornøyd med Facebooks avgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viser at sosiale medier-aktivitet, også rettet mot sosiale medier selv, det å bruke stemmen til å si at vi ønsker en forandring, det hjelper. Det er jeg glad for, sier Erna Solberg til NRK.

Les også: Tom Egeland utestengt fra Facebook igjen

Solberg la ut nytt og sladdet Vietnam-bilde på Facebook

Erna Solberg sensurert av Facebook

– Fornuftig avgjørelse

Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen skrev et åpent brev til Facebook-sjefen etter å ha fått beskjed fra nettstedets hovedkontor om å slette bildet som illustrerte en artikkel delt på nettstedet. Foto: Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen skrev et åpent brev til Facebook-sjefen etter å ha fått beskjed fra nettstedets hovedkontor om å slette bildet som illustrerte en artikkel delt på nettstedet. Foto: Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, sier til Aftenposten at han håper snuoperasjonen vil omfatte mer enn det enkelte bildet.

– Når det gjelder dette bildet spesifikt vil jeg si at det var en fornuftig avgjørelse av Facebook. Det er sånn vi redaktører må gjøre av og til – innse at vi har gjort en feil og ombestemme oss, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktøren savner imidlertid fremdeles at Facebook debatterer sin egen makt.

– Hovedpoenget mitt med artikkelen, og det jeg har spurt Zuckerberg om, er å diskutere sin egen makt i kraft av at så mye informasjon går gjennom hans kanaler. Og det står fremdeles, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonal oppmerksomhet

Facebooks sensur av det historiske bildet av napalmjenta fra Vietnamkrigen har skapt stor debatt. Fredag fikk saken betydelig internasjonal oppmerksomhet da Aftenposten ryddet hele forsiden til et refsende og personlig brev fra avisens sjefredaktør til Facebooks-sjef Mark Zuckerberg.

Under vignetten «Dear Mark Zuckerberg» skriver Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen at Zuckerberg må innse at han i dag er «verdens mektigste redaktør» og at han misbruker denne makten.

Hansen sier bakgrunnen for brevet var at avisen hadde fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook.

Les også: Aftenposten vier hele forsiden til Facebook-kritikk

Nettavisen-redaktør utestengt fra Facebook

Erna Solberg la ut sladdet bilde

Saken fikk en ny omdreining da Facebook også fjernet et innlegg statsminister Erna Solberg la ut. Solberg la imidlertid bildene ut på ny, denne gang i en sladdet versjon, sammen med andre sladdede historiske bilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten: Fornøyd med å ha satt dagsorden

Aftenposten viet fredag hele forsiden på kritikk av Facebook for bildesensur. Espen Egil Hansen skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg etter at avisen hadde fått beskjed om å slette krigsbildet fra Vietnam-krigen.

Saken har fått oppmerksomhet i medier i hele verden i løpet av fredagen, og fredag kveld snudde Facebook.

– Vi har satt dagsorden over hele kloden, og det er en god følelse for dette er en problemstilling som angår hele verden. Det som har vært hyggelig og veldig spesielt er at vi har fått henvendelser fra mange land, som India, USA og Canada. Vi har øyensynlig truffet en nerve. Dette bildet var jo en symbolsak på en problemstilling som er mye større. Det handler om den makten og innflytelsen Facebook har fått, og den problemstillingen står ved lag, sier redaktøren.