Nord-Korea hyller «vellykket» atomprøvesprengning

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statlig TV i Nord-Korea bekrefter og hyller det som omtales som en vellykket atomprøvesprengning. Internasjonalt samfunn reagerer med avsky.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas rakettoppskytinger:

  • Nord-Korea hevder å ha gjennomført en atomprøvesprengning fredag.
  • Om det stemmer, er det landets femte og hittil største atomprøvesprengning. Landet hevder nå å ha utviklet atomstridshoder som er små nok til å kunne plasseres på raketter.
  • Spenningen i regionen har vært høy etter at Nord-Korea gjennomførte sin fjerde atomprøvesprengning i januar 2016.
  • Siden januar har landet testet flere typer raketter.
  • Mandag 5. september: Tre ballistiske raketter ble sendt ut over Japanhavet.
  • 24. august: Prøveoppskyting av et ballistisk missil fra en ubåt. Raketten fløy 500 kilometer og inn i Japans luftovervåkingssone. Et samlet sikkerhetsråd i FN fordømte denne og tre tidlige oppskytinger av ballistiske missiler 9. juli, 18. juli og 2. august.
  • Nord-Korea har siden 2014 flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.
  • Nord-Korea begynte sitt rakettprogram på 1960-tallet i samarbeid med Sovjetunionen.

(Kilde: NTB)

Et jordskjelv med styrke på 5,3 er registrert i området etter det som etter alt å dømme er landets femte, og hittil største atomprøvesprengning.

Nord-Koreas medier hevder nå at de har atomstridshoder som kan monteres på raketter. Meldingen om at landet har klart å lage små atomstridshoder kommer fra det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Våre atomfysikere har gjennomført en prøvesprengning med et nyutviklet atomstridshode ved forsøksanlegget nord i landet. Vårt parti har sendt gratulasjoner til forskerne for den vellykkede prøvesprengningen, het det i meldingen som ble lest opp på TV i det lukkede landet.

Det er ikke bekreftet fra uavhengige eksperter utenfor Nord-Korea om landet har atomstridshoder som er små nok til å kunne bæres av rakettene.

Jordskjelvet etter testen ble lokalisert i nærheten av Nord-Koreas atomtestanlegg i Pyunggye-ri, hvor også tidligere atomprøvesprengninger er blitt gjennomført. Sprengningen kommer på dagen for feiringen av 68-årsdagen for den nordkoreanske nasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alvorlige reaksjoner

Etter at nyheten om atomsprengningen ble kjent, har det internasjonale samfunnet reagert med avsky. Sør-Koreas president Park Geun-hye fordømmer atomprøvesprengningene på det sterkeste. Hun kaller sprengningen nok et eksempel på Kim Jong-uns «maniske hensynsløshet», skriver nyhetsbyrået Ritzau.

– Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger langs veien mot selvødeleggelse, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også USA, Kina og Japan har reagert sterk på handlingen. President Barack Obama advarer om konsekvenser, og en talsperson for Det hvite hus opplyser at presidenten har vært i samtaler med Sør-Korea og Japan for å forsikre om at Nord-Koreas handlinger vil få alvorlige konsekvenser.

Les også: Japans statsminister: – Atomprøvesprengning uakseptabelt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøker lufta

Japanske myndigheter har sendt ut fly for å teste luften i området for radioaktivitet. På en hasteinnkalt pressekonferanse fredag sa talsmann for den japanske regjeringen Yoshide Suga at myndighetene handler raskt for å samle informasjon.

Utenriksminister Fumio Kishida lover at det vil få konsekvenser dersom det viser seg å være en sprengning.

– Japan vil levere en sterk protest mot Nord-Korea og umiddelbart svare i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Les også: Bli med Jacob (22) på rundreise i verdens mest lukkede land – Nord-Korea

Spenningen øker

De siste ukene har spenningene i regionen økt kraftig etter at Nord-Korea har gjennomført en rekke rakettester.

Landet har tidligere gjennomført atomprøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013. I januar i år kunngjorde landet at de hadde testet en hydrogenbombe på samme sted hvor det nå er registrert et skjelv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hydrogenbomber er kraftigere enn atombomber, men eksperter festet ikke lit til påstandene fra Nord-Korea og mente at det sannsynligvis bare var en vanlig atombombe.

Les også: Nord-Korea ønsker økt satsning på turisme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordømt av FN

Senest mandag sendte Nord-Korea opp tre nye ballistiske raketter, og landets leder ba i etterkant militæret om å fortsette å bygge opp landets atomvåpenkraft.

– Han understreket nødvendigheten av å fortsette å gjøre mirakuløse bragder for å støtte opp om atomvåpenkraften i dette historiske året, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

I slutten av august fordømte et samlet FNs sikkerhetsråd Nord-Koreas siste oppskytninger av raketter. Fra før er Kim Jong-uns regime ilagt tøffe FN-sanksjoner, og Sikkerhetsrådet har truet med å skjerpe disse ytterligere.

Les også:

– Nord-Korea kan montere atomstridshoder på raketter

USA undersøker situasjonen i Nord-Korea