Meny

Over 1.000 evakuert fra krattbrann på Costa Blanca

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1.000 mennesker, deriblant ti norske familier, er evakuert etter at det har rast brann i krattskogen omkring turistbyen Javea på den spanske østkysten.

– Vi fikk ordre om å komme oss i bilene og dra. Vi vet ikke når vi kan vende hjem, forteller Hermann Wettermann til Spaniavisen.

Søndag kom familien frem til sitt feriested i Cumbre del Sol i Benitachell kommune mellom Jávea og Moraira. Allerede dagen etter måtte de evakuere boligen, ta med seg bilene og kjøre bort etter hvert som brannen nærmet seg bebyggelsen.

– Jeg var på flyplassen da datteren min ringte og sa vi måtte komme oss hjem, forteller Wettermann.
Han anslår at minst ti norske familier er evakuert.

300 brannfolk, 20 luftfartøy

Omkring 300 brannfolk og 20 luftfartøy kjempet med flammene, som først brøt ut søndag nær middelhavsbyen Javea, ifølge en representant for lokale redningstjenester. Myndighetene mistenker at brannen kan ha vært påsatt, melder nyhetsbyrået AFP.

1.000 mennesker ble evakuert fra Javea og feriestedet Benitatxell nær Benidorm. Sistnevnte er særlig populært blant britiske og tyske turister.

De evakuerte fikk overnatte i skoler. Innbyggerne i Javea tilbød også å innlosjere de evakuerte, og ga dem mat og vann, sier lokalpolitikeren Maria del Pilar Zamora til tv-kanalen Antena 3.

Lokalbeboere holder øye med flammene i Benitatxell, sør for Valencia mandag. Foto: Morell (EPA)

Bilder og video som er publisert på lokale medier viser hvordan flammene raser nært bebygde områder. Flere hjem ble fullstendig ødelagt av ilden, ifølge Antena 3.

Blant dem som postet fotografier fra brannen var BBC-verten Chris Stark, som var på ferie i området.

– Dette er sprøtt. Jeg tror bilen min og kanskje leiligheten brenner, skrev han på Twitter søndag. Han skrev en oppfølgingsmelding om at han var i sikkerhet.

Brannfolkene sier brannen ble forverret av de høye temperaturene og den lave luftfuktigheten.

Mesteparten av Spania hadde «ekstrem risiko» for denne typen branner mandag på grunn av heten, med temperaturer over 40 grader Celsius i enkelte områder.

Spania rammes jevnlig av slike branner i løpet av sommermånedene, men det har vært færre større branner i 2016 enn i de senere årene.

Det var 13 krattbranner som ødela over 500 hektar mellom 1. januar og 28. august, ifølge en oversikt landbruksdepartementet fører.

Reise
Populært