Meny

Studie: Fotlenke gir noe lavere tilbakefall

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Lovbrytere som soner med fotlenke, har lavere tilbakefallsprosent enn personer som soner korte straffer i fengsel, ifølge en studie.

Personer som er dømt til straffer på under fire måneder eller har mindre enn fire måneder igjen å sone, kan søke om å få sone med fotlenke. Da soner man hjemme i stedet for i fengsel, og det er mulig å gå på jobb eller skole.

Forskere har sett på nettopp dem som er dømt til 120 dagers fengsel eller mindre, og de ser at det er lavere tilbakefall for dem som soner med fotlenke, skriver Norges forskningsråd i en artikkel publisert på forskning.no.

– Vi finner en reduksjon på 10 prosent i nye lovbrudd fra før til etter innføringen av fotlenkeordningen, forteller Synøve Andersen, som er forsker hos Statistisk sentralbyrå og som nå tar en doktorgrad på temaet.

Blant dem som begikk nye lovbrudd fant forskerne ingen forskjell mellom dem som sonet i fengsel og dem som sonet med fotlenke, nå det gjaldt grove eller hvor mange forbrytelser de begikk.

– Blant dem som begår nye kriminelle handlinger, er atferden ganske lik, sier Andersen. (©NTB)

Populært