Meny

Eksperter: Sjeldnere valgfusk i Afrika

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dakar (NTB-AFP): Samtidig som Gabon er preget av opptøyer etter et omstridt presidentvalg, sier eksperter at valgfusk i Afrika blir stadig vanskeligere, takket være årvåkenhet fra det sivile samfunn og spredningen av mobilteknologi.

I Gabon hevder opposisjonsleder Jean Ping å ha vunnet valget etter at Ali Bongo ble utpekt som vinner. Men nylige valg i Nigeria, Elfenbenskysten, Benin og Burkina Faso har blitt avholdt uten å bli fulgt av uroligheter. Mathias Hounkpe i organisasjonen Open Society Initiative for West Africa (OSIWA) sier engasjerte innbyggere følger med på prosessen.

– Det blir mer og mer vanskelig å begå svindel, sier han.

De siste 15 årene har det kommet flere organisasjoner som jobber for å få mer innsyn til myndighetene og deres avgjørelser. Generalsekretær Aboubacry Mbodji i menneskerettsorganisasjonen RADDHO sier land i Vest- og Sentral-Afrika, som Senegal, Ghana og øystaten Kapp Verde, viser hvordan vellykkede demokrati avholder valg. Et sterkt sivilsamfunn kombinert med frie medier og innbyggere med tilgang til ny teknologi til å spre informasjon er «ekstremt viktig», sier han. (©NTB)

Populært