Meny

Eksoffiser tror ikke forsvarsplanen blir holdt

Fregatten KNM Fridtjof Nansen. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): En pensjonert viseadmiral viser til tidligere langtidsplaner for Forsvaret og tror ikke planen som nå utarbeides, kommer til å bli realisert.

«Langsiktige planer har vi sett før. Ingen er blitt gjennomført i den form de ble vedtatt», skriver tidligere stabssjef Jan E. Finseth i Forsvaret i en kronikk i Aftenposten. Han skriver blant annet at de økonomiske rammene i langtidsplanen er «langt under de nøkterne beregninger» i forsvarssjefens fagmilitære råd.

Finseth peker også på det 20 år lange tidsperspektivet og sier det er lite sannsynlig at fremtidige regjeringer vil legge opp budsjetter og strukturer i Forsvaret i tråd med forslaget til langtidsplan som nå er underveis.

Den tidligere viseadmiralen ser både mye som er bra og mye som er mindre bra i planene for Forsvaret i tiden som kommer. Noe mener han er altfor optimistisk og viser blant annet til evnen til å være kampklar til havs og anskaffelse av våpensystemer som det fortsatt vil ta flere tiår å utvikle. I tillegg peker han på utviklingen i norsk økonomi og fallende oljeinntekter som en vesentlig faktor.

«Hva er så sannsynligheten for at forpliktelsene i langtidsplanen fra 2016 skal være gjeldende med like høy prioritet i 2036?» spør Finseth retorisk på slutten og svarer seg selv: «Svaret er innlysende, det kommer ikke til å skje».

Populært