Kina og USA slutter seg til Parisavtalen

KLIMAAVTALE: Kinas president Xi Jinping under B20-møtet hvor Kina og USA har ratifisert Paris-avtalen.
KLIMAAVTALE: Kinas president Xi Jinping under B20-møtet hvor Kina og USA har ratifisert Paris-avtalen. Foto: Aly Song / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina og USA har formelt sluttet seg til klimaavtalen som nesten 200 land ble enige om på FNs klimatoppmøte i Paris i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Xi Jinping kunngjorde lørdag at de har overlevert dokumentene til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Dermed forplikter de to landene seg til å leve opp til den globale klimaavtalens målsettinger.

– Dette er øyeblikket der vi har besluttet å redde vår planet, sa Obama etter at han lørdag ankom Hangzhou i Kina, der G20-toppmøtet starter søndag.

– Vi må håndtere klimaendringene med en ny holdning, sa Xi, som omtaler avtalen som en milepæl.

Kinas nasjonalforsamling ratifiserte Parisavtalen tidligere lørdag. Fra USAs side var det ikke nødvendig med ratifisering i Kongressen.

– Den beste sjansen

Dokumentene slår fast at Kina og USA har tatt alle nødvendige steg for å slutte seg til Parisavtalen. Overrekkelsen skjedde under en seremoni lørdag på sidelinjene av G20-toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama omtalte med Xi ved sin side avtalen som «den beste sjansen vi har» til å redde planeten.

– Dette er ikke en kamp som ett land kan påta seg, uansett hvor sterkt det er. En dag kan vi kanskje se tilbake på dette øyeblikket der vi endelig bestemte oss for å redde vår planet, sa Obama.

Xi sa ifølge AP at han håper lørdagens kunngjøring vil bidra til at flere land forplikter seg til å følge opp avtalen.

Optimisme

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er optimistisk og håper avtalen kan bli iverksatt ved utgangen av året. Obama sier han også håper at avtalen trer i kraft innen nyttår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen, som ble vedtatt i Paris i desember i fjor, kan tre i kraft først når den er ratifisert av minst 55 land som til sammen står for 55 prosent av de globale CO2-utslippene. USA og Kina står alene for 38 prosent av utslippene. Før lørdagens kunngjøring hadde 24 land ratifisert avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris-avtalens overordnede mål er å begrense den globale oppvarmingen til to grader eller under.

Klimaets mann

Obama har i dagene før sin reise til Asia holdt en rekke taler om kampen mot klimaendringene.

– Ingen land, selv ikke et så mektig land som USA, er immunt overfor klimaendringer, sa han i en tale på Hawaii onsdag, ifølge AFP.

Det var på forhånd ventet at Obama ville bruke anledningen i Kina til å sikre sitt ettermæle som klimaets mann.

– Obama vil svært gjerne ha en internasjonal, symbolsk seier ved å stå sammen med Kina, sa klimaforsker Theresa Scavenius ved Københavns universitet til Ritzau før lørdagens kunngjøring.