Meny

Tre av fire positive til Norges NATO-medlemskap

Norges medlemskap i NATO, forsvarsalliansen som ledes av Jens Stoltenberg, har stor støtte blant folket. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): 76 prosent av de spurte svarer i en ny meningsmåling at de mener Norges medlemskap i NATO bidrar til å trygge landet mot en fremmed makt.

Ikke siden 2011 har man sett like stor NATO-støtte blant den norske befolkningen, opplyser Folk og Forsvar., som har bestilt undersøkelsen fra Opinion.

Andelen som sier seg positive til Norges medlemskap i forsvarsalliansen, har økt med 14 prosentpoeng siden i fjor. I årets meningsmåling svarer 5 prosent at de mener NATO-medlemskapet øker faren for angrep, 8 prosent mener det ikke spiller noen rolle, mens 11 prosent svarer «vet ikke».

NATO-støtten er størst blant de eldre aldersgruppene, men samtidig ser man en økning blant de yngre. 67 prosent av de mellom 18 og 22 år mener medlemskapet øker landets sikkerhet – en økning på hele 17 prosentpoeng fra i fjor. Menn (82 prosent) er betydelig mer positive enn kvinner (70 prosent). Aller mest positive er de over 70 år, der 91 prosent svarer at NATO-medlemskapet trygger Norge mot fremmede makter.

Fordelt på politiske partier er de som stemmer KrF og Høyre mest positive til medlemskapet i forsvarsalliansen. Henholdsvis 90 og 89 prosent av KrF- og Høyre-velgerne mener NATO bidrar til å trygge landet, mens Ap (84), Frp (84) og Venstre (83) følger like bak.

Tre prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de stemmer på partiet Rødt. Av dem mener kun 22 prosent at NATO-medlemskapet bidrar til å trygge Norge, mens 31 prosent mener det øker faren for angrep. (©NTB)

Populært