Meny

Etikkomité ville stanse astmatesting av friske utøvere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Da norsk skisport i 2011 søkte om å teste astmamedisin på friske utøvere, reagerte etikkomiteen i Helse sør-øst.

Det forteller professor Stein A. Evensen, som ledet den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, til VG.

Mot slutten av 2011 mottok komiteen en søknad om å starte et forskningsprosjekt i regi av Olympiatoppen, Norges idrettshøgskole og Norges Skiforbund. Planen var å studere lungene til 25 langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

– Man trenger ikke være astmaekspert for å reagere på at friske, symptomfrie mennesker blir bedt om å ta tre forskjellige medikamenter, sier Evensen til VG.

Etikkomiteen sa først enstemmig «nei» til prosjektet, men senere ble det godkjent etter noen runder i komiteen, forteller astmaeksperten Kai-Håkon Carlsen, som var forskningsansvarlig i prosjektet. Han liker ikke Evensens uttalelser og sier prosjektet handlet om å finne ut hvorvidt astma hos idrettsutøvere kan skyldes andre mekanismer enn det som trolig ligger bak astma hos folk som ikke driver toppidrett.

– Prosjektet hadde aldri til hensikt å undersøke om de to medikamentene bedrer prestasjonen for toppidrettsutøvere, sier Carlsen, som bestemt avviser at man jager en astmadiagnose for å kunne forsvare bruk av astmamedisin. (©NTB)

Populært