Meny

Virussykdom utbredt i lakseanlegg i Hordaland

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen (NTB): Pankreassykdom er påvist eller mistenkt i 52 av de 118 oppdrettsanleggene for laks og ørret i Hordaland.

Tallene kommer fra en oversikt Bergens Tidende har hentet inn fra Veterinærinstituttet, som viser hvor mange steder det er innført restriksjoner på grunn av smitte eller mistanke om smitte. Restriksjonene, såkalt båndlegging, innebærer blant annet at det ikke er lov å flytte fisk inn eller ut av et fiskeanlegg uten tillatelse fra Mattilsynet.

Virussykdommen, kjent under forkortelsen PD for engelske pancreas disease, ødelegger fiskens fordøyelse, fører til høyere dødelighet i merdene og sprer seg lett mellom oppdrettsanleggene.

– Lus er det største problemet i lakseoppdrett, men PD er den mest vanlige sykdommen. Slik tallene ser ut nå, ser det ut til at antall sykdomstilfeller kommer ut på samme nivå som i fjor, sier Brit Hjeltnes, som er fagdirektør for fiskehelse i Veterinærinstituttet.

I Hordaland regnes sykdommen som endemisk, og sykdomsutbrudd oppstår over alt i regionen. Regionsjef Hans-Inge Algrøy i Sjømat Norge tror det i praksis kan vise seg nesten umulig å bli kvitt sykdommen på Vestlandet.

– Det mest realistiske er at man må leve med viruset. (©NTB)

Populært