FN-topper til kamp for Myanmars rohingyaer

FN-sjef Ban Ki-moon og Myanmars de facto leder Aung San Suu Kyi holdt tirsdag pressekonferanse i forkant av fredskonferansen i Myanmar.
Foto: Reuters / NTB scanpix
FN-sjef Ban Ki-moon og Myanmars de facto leder Aung San Suu Kyi holdt tirsdag pressekonferanse i forkant av fredskonferansen i Myanmar. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naypyidaw (NTB-AFP): Den statsløse rohingya-minoriteten burde få retten til å kalle seg borgere av Myanmar, fastslår FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forkant av den fem dager lange fredskonferansen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag er Ban med når fredskonferansen åpnes i hovedstaden Naypyidaw. Målet er å få en slutt på de langvarige konfliktene mellom Myanmars myndigheter og de etniske minoritetene.

Mange fra den muslimske minoriteten nektes statsborgerskap, stemmerett og retten til å arbeide, og de hånes ofte som inntrengere i det hovedsakelig buddhistiske Myanmar. Flere enn 120.000 mennesker er fordrevet, mange til leirer med dårlige forhold i delstaten Rakhine, etter å ha flyktet fra voldsbølgen som ble startet av de buddhistiske nasjonalistene i 2012.

I tillegg har flere tusen flyktet til andre sørasiatiske land i skrøpelige båter på jakt etter et bedre liv. Mange av dem har druknet på veien eller blitt ofre for menneskehandel.

Tidligere i sommer uttalte FN at rohingyaene er utsatt for diskriminering så omfattende at det grenser til forbrytelser mot menneskeheten. Innflytelsesrike ledere som Ban og Kofi Annan har lovet å jobbe for finne en løsning på konflikten.

– Dette er ikke bare et spørsmål om rohingya-samfunnets rett til en egen identitet. Folk som har levd i et land i generasjoner bør ha samme rettsstatus og statsborgerskap som alle andre, sa Ban på en presskonferanse tirsdag, der han var flankert av Aung San Suu Kyi, som i praksis styrer landet. (©NTB)