Monikas mor nektes erstatning - politimesteren sikret millionlønnHøyre-topp reagerer med vantro: – Det er umusikalsk! Det skurrer!

Se video: Eks-politimester får millioninntekt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens eks-politimester Geir Gudmundsen (61) er sikret millioninntekt til han går av med pensjon, nekter staten å utbetale erstatning til den drepte åtteåringen Monika Sviglinskajas mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Gudmundsen (61)

  • Politimester i Hordaland fra 2010-2015, nå seniorrådgiver i Politidirektoratet (POD) i Oslo.
  • Ba som følge av Monika-saken å bli innbeordret til POD i februar 2015. Fratrådte formelt som politimester i juni samme år. Bakgrunnen var kritikken i granskingsrapporten om politiets håndtering av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.
  • I rapporten kritiseres Gudmundsen for å ha sviktet som leder da varsleren Robin Schaefer forsøkte å varsle om sviktende etterforskning av Monika Sviglinskajas død.
  • Den slo fast at det var brudd på interne instrukser, påtaleinstruks og straffeprosesslov. Etterforskningsledelse, åstedskoordinator, lokal etterforskningsleder, påtalejurist, visepolitimester og politimester var alle involvert. Politiet brukte krisepsykolog i et forsøk på å få Monika sin mor til å forstå politiets konklusjon om selvdrap. En mann er nå dømt for drapet på åtteåringen. Han har anket.
  • Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, nektes erstatning av staten
  • Gudmundsen har 40 års erfaring fra politiet og påtalemyndigheten. Han er både politi- og juristutdannet og har Hovedkurset fra Forsvarets Høgskole. Hadde embedet som politimester i Rogaland før Hordaland.

Det kommuniserte statsminister Erna Solberg (H) selv da hun fikk saken i fanget.

Tirsdag avslørte ABC Nyheter at Hordalands eks-politimester Gudmundsen ikler stilling som seniorrådgiver i Politidirektoratet etter å ha gått av som følge av Monika-saken. Han har beholdt politimesterlønnen sin på snaue 1,1 millioner, og POD bekoster både hans bolig i Oslo, samt hjemreisene til Bergen, som Gudmundsen pendler fra.

– Man blir oppgitt og spørrende til hele systemet! Vern av arbeidstakere i Norge er så sterkt. Gjør man feil på jobb i staten, får det ingen konsekvenser, sier stortingsrepresentant – og statsminister Erna Solbergs partifelle - Ove Trellevik (H) til ABC Nyheter.

– I mange andre sammenhenger er det stikk motsatt. Gjør en fisker feil, får han inndratt fangst og blir ilagt bot. Og det blir gjerne rederiet også, sier Trellevik, og tilføyer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Staten går fri uansett hva den gjør.

Bakgrunn : Politimester gikk av etter Monika-saken – har rett til millionlønn «på livstid»

– Sviktet som leder

Stortingsrepresentant Ove Trellevik er tidligere ordfører i Sund kommune, der Monika og moren bodde, og har engasjert seg sterkt for at Kristina Sviglinskaja skal få erstatning.

Politimester Geir Gudmundsen gikk av som følge av Hordaland politidistrikts skandaløse etterforskning av drapssaken de hadde henlagt som selvmord. Politiet brukte krisepsykolog i et forsøk på å få Monikas mor til å forstå politiets konklusjon om at åtteåringen skulle ha hengt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gudmundsen selv har innrømmet at moren har vært utsatt for ekstrem merbelastning som følge av feil begått av politidistriktet og enkeltpersoner.

Flere instanser, blant andre Riksadvokaten, slo fast at det var begått grove feil og mangler i etterforskningen, Spesialenheten dømte Hordaland politidistrikt for grov uforstand i tjenesten og Gudmundsen fikk kritikk for å ha sviktet som leder da politimannen Robin Schaefer forsøkte å varsle om den manglende drapsetterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er takket være Schaefer og Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat, Stig Nilsen, at saken ble gjenopptatt – og dernest oppklart.

Les også: Politiledelsen undrende til grasrotas varslingsfrykt

Brukt millioner på gransking

Senere fremmet Nilsen på vegne av sin klient krav om oppreisningserstatning fra staten. Kravet ble fremmet overfor Hordaland politidistrikt, Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justisdepartementet.

Samtlige avviste det, og Nilsen satte sin lit til at statsminister Erna Solberg (H) skulle skjære gjennom. Hun responderte at det ikke er hjemler for å gi moren til den drepte åtteåringen slik erstatning. Monikas mor kunne derimot søke voldsoffererstatning, eller kompensasjon hos rettferdsvederlagsordningen, opplyste statsministeren.

– Det er ikke aktuelt, sier Nilsen til ABC Nyheter.

Nilsen vil ikke kommentere lønnen til Gudmundsen. Han viser i stedet til at man har brukt anslagsvis mellom 10 og 14 millioner på å utrede feilene som er begått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens man ikke finner rom for erstatning for den som er den skadende part – den som har vært utsatt for feilen, som det har gått utover, sier advokat Stig Nilsen til ABC Nyheter.

NEKTES ERSTATNING: Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, og bistandsadvokat Stig Nilsen under første dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Aktor Benedicte Hordnes helt th. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NEKTES ERSTATNING: Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, og bistandsadvokat Stig Nilsen under første dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Aktor Benedicte Hordnes helt th. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Han sier at han har fått mange reaksjoner, fordi avslaget strider mot alminnelig rettsoppfatning.

– Umusikalsk!

Men Høyre-politiker Trellevik er ikke nådig:

– Det er brukt millioner av det offentliges midler på gransking. Men det er ikke mulig, det er ikke hjemmel, til å betale noe ut til moren for de feil staten har begått. På den annen side: Hvor mye skal vanlige borgere betale ekstra over skatteseddelen for at andre gjør feil, spør Trellevik retorisk.

Han sier han reagerer på at Gudmundsen får beholde millionlønn og andre goder som hjemreise og fri bolig.

– Da er vernet av arbeidstakere for sterkt. Det virker urimelig at Geir Gudmundsen skal beholde det. Jeg mener ikke at han skal gå for lut og kaldt vann, han skal selvsagt ha lønn. Men alt dette – det er umusikalsk. Det skurrer! sier stortingspolitikeren og Sund kommunes tidligere ordfører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
GIKK AV: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen gikk av i februar 2015 etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
GIKK AV: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen gikk av i februar 2015 etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

– Denne saken gjelder både etterforskningsleder, flere polititjenestemenn- og kvinner, påtaleleder og så videre. De burde stilles ansvarlig. Monikas mor kan selvsagt saksøke hver enkelt mann og kvinne. Men slik alle rapporter og granskinger er skrevet, så er sannsynligheten så stor for at hun taper at ingen god advokat vil ta saken – og tilrå søksmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PF: – Dette rokker ved sunn fornuft

Trellevik utdyper:

– Rapportene pulveriserer personansvaret. De legger skylden på systemet, og ansvarliggjør ingen enkeltpersoner – i hvert fall ikke slik at de ansvarlige kan stilles for norsk rett.

– Men du er Stortingsmann, og er med på å bestemme dette?

– Det er ikke flertall på Stortinget for å forandre erstatningsreglene. Om det er flertall for å endre erstatningansvaret, er jeg usikker på. Moren er henvist til å vente til saken er foreldet. Da kan hun søke billighetserstatning. Men: Billighetserstatning skal gjelde alle det ikke gjelder erstatningsregler for. Staten burde ikke kunne frikjenne seg selv ved å peke på ordningen, sier Trellevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund reagerte også på Gudmundsens lønnsavtale. Han er krystallklar på at Kristina Sviglinskaja må få erstatning:

– Hvis dette skyldes en låsning i lovverket, så må den låses opp. Dette rokker ved sunn fornuft. Slik det fremstår, er det uhørt! slår PF-lederen fast.

Seniorrådgiver Geir Gudmundsen sier via pressevakten i Politidirektoratet at han ikke ønsker å la seg intervjue, eller kommentere saken.