Sikkerhetsrådet uenige om sanksjoner etter gassangrep

To personer får hjelp til å puste med oksygenmasker på al-Quds-sykehuset i Øst-Aleppo. Hjelpearbeidere mistenker at regimet har fylt en tønnebombe med blant annet klorgass. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
To personer får hjelp til å puste med oksygenmasker på al-Quds-sykehuset i Øst-Aleppo. Hjelpearbeidere mistenker at regimet har fylt en tønnebombe med blant annet klorgass. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York (NTB-AFP-AP): FNs sikkerhetsråd kom ikke til enighet om sanksjoner mot Syria etter at en FN-ledet gransking slo fast at president Bashar al-Assads styrker har brukt kjemiske stridsmidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådets medlemmer møttes bak lukkede dører for å diskutere funnene og eventuelle tiltak i kjølvannet av rapporten, som ble lagt fram av en granskingskommisjon onsdag forrige uke. Kommisjonen sier den er klar over bruken av kjemiske stridsmidler i Syria.

– Vi er dypt bekymret over variasjonen av både typen kjemikalier som er brukt og aktørene som er involvert, sier kommisjonens leder Virginia Gamba i en pressemelding etter møtet. Hun sier de ansvarlige må identifiseres og holdes ansvarlige, for å unngå at lignende hendelser skjer i fremtiden.

Det syriske regimets sjefforhandler Bashar al-Jaafari avviser funnene og hevder det ikke finnes fysiske bevis for at det ble brukt klorgass. Også Russland, som er en nær alliert av Syria, stiller seg tvilende til rapporten.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sier Russland har «veldig alvorlige spørsmål» til funnene, og landet er ikke rede til å akseptere dem. Han sier granskingskommisjonen må fortsette arbeidet før det kan bli aktuelt med sanksjoner.

– Det er ingen å sanksjonere i rapporten. Den inneholder ingen navn, ingen spesifikasjoner, ingen fingeravtrykk. Det er tydelig at det er en rykende pistol. Vi vet at klorgass sannsynligvis ble brukt, men det er ingen fingeravtrykk på pistolen, sier han. (©NTB)