Klassekampen: Regjeringen utsetter forsvarsregning

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) la fram den nye langtidsplanen for forsvarssektoren 17. juni. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) la fram den nye langtidsplanen for forsvarssektoren 17. juni. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen lover et forsvarsløft til 165 milliarder kroner, men interne dokumenter viser at det ikke er planlagt store budsjettøkninger for 2017, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme avis skrev mandag at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) opprinnelig mente at Forsvaret måtte styrkes med 206 milliarder kroner over 20 år, men at beløpet var redusert med 41 milliarder i forslaget til langtidsplan (LTP) som regjeringen la fram før sommerferien, og som nå er til behandling i Stortinget.

Nå skriver Klassekampen at fortrolige regjeringsnotater viser at Solberg-regjeringen i svært liten grad planlegger å finansiere den historiske satsingen «Bærekraft og kampkraft» før inneværende stortingsperiode er over. Dette framgår ifølge avisen av regjeringsnotater fra de interne diskusjonene som ledet fram mot langtidsplanen.

De såkalte R-notatene viser ifølge avisen at Søreide siden høsten 2015 har jobbet ut ifra et klart mandat om at til tross for at Forsvaret trenger et betydelig økonomisk løft, så skal ikke løftet komme før etter 2017.

Søreide innrømmer overfor Klassekampen at de største kostnadene i langtidsplanen først kommer etter 2020, men står fast ved at planen er en historisk styrking, og at det kommer en «betydelig økning» allerede i 2017. Hun understreker også at de 165 milliardene de legger på bordet, ikke nødvendigvis vil følge en lineær opptrapping.

Les også: Søreide advarte om svekket forsvarsevne

DN: – Forsvarsministeren foreslår å kutte 1.500 stillinger

– Informasjon lekkes for å svekke demokratiske prosesser

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er ikke overrasket over lekkasjene til Klassekampen, men mener det er et forsøk på å manipulere demokratiske prosesser.

Regjeringen har lovet et forsvarsløft til 165 milliarder kroner, men interne dokumenter Klassekampen har fått tilgang til viser at det ikke er planlagt store budsjettøkninger for 2017.

– Vi har jo sett at det nesten har blitt et mønster i forbindelse med regjeringens viktige møter eller partilandsmøter, at det blir plantet lekkasjer med det åpenbare formål å forsøke å manipulere demokratiske prosesser. Det har ikke lykkes til nå, og det kommer ikke til å lykkes i framtiden heller, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på NRKs Politisk kvarter onsdag.

Hun understreker at spekulasjoner og lekkasjer selvfølgelig ikke er noe nytt.

Klassekampen skriver at Eriksen Søreide opprinnelig mente at Forsvaret måtte styrkes med 206 milliarder kroner over 20 år, men at beløpet var redusert med 41 milliarder i forslaget til langtidsplan (LTP) som regjeringen la fram før sommerferien. Forslaget er nå er til behandling i Stortinget.

Personvernpolicy