Tyrkia trapper opp angrepene mot kurdisk milits

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia trapper opp angrepene mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria og angrep lørdag med kampfly. Det meldes også om kamper mellom tyrkiskstøttede opprørere og kurdisk milits.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske eksilgruppen SOHR bekrefter lørdagens flyangrep, som kurderne i området omtaler som «en farlig opptrapping uten sidestykke».

Ifølge kurderne i området var det militsens baser i landsbyen al-Amarna som ble angrepet fra lufta lørdag. Tallet på drepte og sårede er ukjent, men kildene forteller om sivile tap.

Lørdag ettermiddag meldes det om kamper i al-Amarna mellom kurdiskledede styrker og tyrkiskstøttede opprørsgrupper.

Opprørsgruppene som Tyrkia har stilt seg bak, består i stor grad av krigere med turkmensk og arabisk bakgrunn. Enkelte av dem har i sosiale medier lagt ut meldinger om at medlemmer av den USA-støttede opprørsalliansen DFS er drept i kampene, melder DPA.

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Stridsvogner

En talsmann for den kurdiske YPG-militsen sier at det er krigere fra Jarablus' militærråd, som er tilknyttet DFS, og andre allierte grupper som har støtt sammen med gruppene som støttes av Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke kjent om den tyrkiske hæren deltar i kampene, men talsmannen forteller at tyrkiske stridsvogner rykker frem mot al-Amarna.

Det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder at tyrkiske styrker har gått til angrep mot det de kaller «terrorgrupper» sør for Jarablus. Byrået forteller ikke om det var fly eller artilleri som ble brukt i angrepet, men sier et våpenlager og en kommandosentral ble ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia innledet tidligere i uka en militæroffensiv mot IS og kurdisk milits i Jarablus-området nord i Aleppo-provinsen. Al-Amarna ligger like sør for grensebyen Jarablus.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Vest for Eufrat

Tyrkia har gjort det klart at om nødvendig vil myndighetene bruke militærmakt for å drive den kurdiske YPG-militsen, som støttes av USA, ut av områdene den nylig erobret fra IS vest for elva Eufrat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har gitt uttrykk for full støtte til Tyrkia, og visepresident Joe Biden gjorde det tidligere i uka klart at YPG-militsen vil miste støtten fra amerikanerne dersom de ikke gjør som Tyrkia krever og trekker seg tilbake.

– De må trekke seg tilbake over Eufrat. De kan og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte, dersom de ikke følger opp løftene om dette, sa Biden under en pressekonferanse i Ankara.

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Flere stridsvogner

Tyrkia har de siste dagene sendt over 50 stridsvogner og nærmere 400 soldater inn i Nord-Syria og har drevet IS ut av den strategisk viktige grensebyen Jarablus.

Flere hundre tyrkiskstøttede opprørere er også med på intervensjonen og har tatt kontroll over flere landsbyer.

Kurdisk milits har fortsatt et nærvær i Manbij, drøyt 30 kilometer sør for Jarablus, men hevder å ha overlatt makten til et såkalt militærråd i byen. For Tyrkia er ikke dette godt nok, og myndighetene i Ankara anklager YPG for løftebrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Binali Yildirim understreker samtidig at de tyrkiske styrkene om nødvendig vil bli stående lenge i Syria,.

– Vi fortsetter våre operasjoner i Syria til vi fullt ut kan garantere for sikkerheten til våre borgere og til grensen vår. Vi fortsetter til IS og andre terrorelementer er tatt ut, sa han under en pressekonferanse fredag kveld.

Les også: Amnesty: Syriske opprørere ansvarlige for drap og tortur

Krigen i Syria:

  • Opprøret mot president Bashar al-Assad i Syria brøt ut i mars 2011 og ble møtt med våpenmakt fra regimets side.
  • Opprørerne grep etter hvert til våpen og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.
  • En rekke ulike opprørsgrupper kjemper mot regimet og dels mot hverandre.
  • Militante sunnimuslimer fra Irak har kastet seg inn i krigen, både for al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten og etter hvert også for IS. Et stort antall fremmedkrigere fra andre land deltar også i krigen.
  • De ulike opprørsgruppene får støtte fra land som Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA.
  • Assad får støtte fra Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.
  • En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet IS i Syria og Irak og støtter den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria.
  • Tyrkia intervenerte denne uka med kampfly, stridsvogner og soldater, for å drive IS og YPG ut av grenseområdene.
  • Krigen i Syria antas hittil å ha kostet nærmere 300.000 mennesker livet og halve befolkningen er drevet på flukt i og utenfor eget land.