Forskere bekymret over issmeltingen i Arktis
– Det er som om vi åpner opp kjøleskapsdøren, advarer NASA-forsker.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kun to ganger tidligere, siden NASA startet satellittmålinger av Arktis på slutten av 1970-tallet, har det vært registrert mindre is i området på denne tiden av året.
– Det var rekordvarmt gjennom vinteren og inn mot våren i Arktis. Ikke overraskende, har det ført til tidligere smelting av sjøisen og åpning av sjøen. Så vi er i rute for en av de laveste sjøis-årene siden vi startet målingene, sier NASA-forsker Walt Meier til nyhetsbyrået Reuters.
Første halvdel av 2016 var det varmeste halvår noen sinne, men en kald sommer hindrer trolig en ny rekord.
Les også: Danmark klar til å ruste opp i Arktis
Full alarm
I vår ble det slått full alarm om følgene av en varm sommer, og forskerne trodde man kunne nå et historisk lavt is-nivå.
Rekorden ble satt sent som i 2012.
– Utviklingen så langt tyder på at det sannsynligvis ikke blir ny rekord. Men 2016 er fortsatt et år med lite is i Arktis, selv om den sesongmessige smeltingen ikke har utviklet seg i like sterk grad i år som i 2012, sier seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt, Sebastian Gerland, til Yr.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Renere luft i Europa gjør Arktis varmere
Åpen kjøleskapsdør
NASA publiserte nylig en video som viser at sjøisen i de arktiske områdene har krympet dramatisk mellom 1987 og 2014.
– Hvis isen forsvinner, slik vi har sett de siste tiårene, og særlig de siste årene, erstatter vi den med det mørke sjøvannet som absorberer all energien. Det er som om vi åpner opp kjøleskapsdøra, slik at Arktis sin kjølemekanisme blir mindre og mindre effektiv, i takt med at sjøisen forsvinner, sier Meier.
– Arktis er ikke som Las Vegas. Det som skjer på Arktis, blir ikke på Arktis, fortsetter han.
Les også: NASA: – Rekordlite vinteris i Arktis
– Varmes sakte opp
Professor ved Universitet i Bergen, Lars Henrik Smedsrud, er ikke like bekymret som enkelte eksperter om at Arktis vil være isfritt om kun få år.
– Det er klimatiske variasjoner. Isen i Arktis kommer ikke plutselig til å forsvinne. Arktis varmes sakte opp i likhet med resten av kloden.
– Isen vil gradvis trekke seg lengre mot nord, mens variasjonene fra år til år sannsynligvis blir større enn de har vært til nå, sier han.