Breivik-saken utsatt til 2017

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankesaken om soningsforholdene til terrordømte Anders Behring Breivik (37) har blitt utsatt fra 29. november til januar neste år, opplyser Borgarting lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er av praktiske årsaker, og det er ingen dramatikk i det, sier direktør Mari Fjærtoft Trondsen i Borgarting lagmannsrett til VG.

Opprinnelig var saken berammet til å starte 29. november.

Oslo tingrett konkluderte med at deler av Breiviks soningsforhold i fengsel bryter med menneskerettighetenes bestemmelse om umenneskelig eller nedverdigende behandling. Staten ble frikjent for å ha brutt artikkel 8 og respekten for privatliv.

Staten har anket dommen. Anken gjelder både rettsanvendelsen og bevisvurdering. Breivik har anket frifinnelsen for brudd på artikkel 8.

Breiviks ankesak mot staten:

* Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

* 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.

* Rettssaken kom opp i Oslo tingrett 15. mars og ble av sikkerhetshensyn holdt i høysikkerhetsfengselet i Skien.

* 20. april slo Oslo tingrett fast at soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 3 om forbud mot umenneskelig eller nedverdigende behandling.

* Staten ble frifunnet for brudd på artikkel 8 om respekten for privatliv.

* Staten har anket dommen. Anken gjelder både rettsanvendelsen og bevisvurdering.

* Breivik har anket frifinnelsen for brudd på artikkel 8.

* Lagmannsretten besluttet i august at lagmann Ellen Mo skal byttes ut som rettens leder i ankesaken, etter at Storrvik reiste tvil om hennes upartiskhet fordi hun var statssekretær i Jens Stoltenbergs Arbeiderparti-regjering i 2000– 2001.

* Borgarting lagmannsrett berammet først ankesaken til 29. november, men Breiviks advokat Øystein Storrvik måtte melde forfall på grunn av en annen rettssak samme uke. Borgarting lagmannsrett har besluttet å flytte saken til januar 2017.