Colombia og FARC enige om fredsavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia kunngjør at de har inngått en fredsavtale. Avtalen skal signeres i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Juan Manuel Santos varslet flere timer tidligere at avtalen, som gjør slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt mellom staten og landets største geriljagruppe, skulle underskrives onsdag kveld. Ifølge den offisielle uttalelsen ligger det altså an til at selve signeringen skal skje først i neste måned. Santos sier folkeavstemningen om fredsavtalen skal holdes 2. oktober.

– Vi har ikke sovet, men det var verdt innsatsen, sier senator Roy Barreras i et radiointervju etter at avtalen er på plass. Han ble sendt av president Santos for å forsterke teamet som jobbet med avtalen.

Les også: FARC og regjeringen enige om innføring av våpenhvile

Fredssamtalene mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012, og Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger under forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en seier for hele det colombianske folk og jeg gratulerer partene, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding etter kunngjøringen fra partene i Colombia. Utenriksminister Børge Brende (H) sier fredsavtalen tar sikte på å løse mange av de grunnleggende utfordringene som i utgangspunktet førte til konflikt ved å «legge til rette for bredere politisk deltakelse, tilgang på jord og alternativer til kokaproduksjon».

Over 220.000 mennesker har mistet livet og seks millioner er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten. Avtalen med FARC betyr likevel ikke slutten på all konflikt for en hardt prøvet befolkning. FARC er den største geriljagruppen i landet, men andre væpnede grupper, som Den nasjonale frigjøringshæren (ELN), er ikke med i avtalen som er forhandlet fram i Havanna.

Les også: Domstol: Colombia skal stemme over fredsavtale