FN-rapport fastslår at regimet og IS brukte giftgass i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York (NTB-AFP-AP): Både det syriske regimet og IS har brukt kjemiske stridsmidler i Syria, fastslår FN-granskere ifølge Frankrikes viseambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 24 medlemmene i granskingskommisjonen «uttaler tydelig at det syriske regimet og Daesh har utført kjemiske angrep i Syria», sier Alexis Lamek til pressen i New York.

FNs sikkerhetsråd ga i fjor kommisjonen i oppdrag å samle beviser for at det ble brukt en eller annen form for kjemiske stridsmidler under ni angrep mot syriske landsbyer i 2014 og 2015.

Kommisjonen har identifisert hvem som er ansvarlig for tre av angrepene, skriver nyhetsbyråer som har sett rapporten. I de øvrige seks sakene som ble gransket, har de ikke kunnet fordele ansvar.

I rapporten slås det fast at president Bashar al-Assads styrker har utført minst to kjemiske angrep i Syria. Det dreier seg om to klorgassangrep i provinsen Idlib, ett i landsbyen Talmenes i april 2014 og ett i Sarmin i mars 2015.

Ekstremistgruppa IS brukte sennepsgass som våpen under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i august i fjor, ifølge rapporten. (©NTB)