IS anklages for angrep på bryllup i Tyrkia

50 personer ble drept og nærmere 100 ble såret i angrepet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bryllupsfeiringen sørøst i Tyrkia endte i tragedie da en antatt selvmordsbomber sprengte seg selv midt blant gjestene. Mange av dem var kurdere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter anklager IS for å stå bak og ber landets innbyggere stå samlet mot terroren. Søndag formiddag ble restene etter en selvmordsvest funnet på stedet, ifølge landets påtalemyndighet.

Minst 50 personer, deriblant flere kvinner og barn, ble drept i angrepet i byen Gaziantep like ved den syriske grensen lørdag kveld, opplyser provinsens guvernør Ali Yerlikaya. Flere titall er i tillegg såret.

Det skal ha vært mange kurdere til stede i bryllupet, noe som skaper mistanke om at angrepet ble utført av en IS-jihadist ettersom den syriskkurdiske YPG-militsen og IS kriger mot hverandre i Syria.

Umut Özkirimli, Tyrkia-ekspert ved Lunds universitet, mener at mye tyder på at IS sto bak og at kurderne var målet for angrepet.

– Bryllup har en veldig sterk symboleffekt innen islam. Det hadde antakeligvis vært enda verre å sende en selvmordsbomber til en skole, men det er ikke mulig å finne en skole i Gaziantep med kun kurdiske elever, sier han til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jakter på to

Tyrkiske sikkerhetsstyrker lette søndag etter to personer som kom til bryllupet sammen med den antatte selvmordsbomberen, og som senere flyktet fra stedet, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Bruden og brudgommen var begge tidligere bosatt i den kurdisk-dominerte regionene Siirt, men de var tvunget til å flykte som følge av kampene mellom den kurdiske PKK-geriljaen og tyrkiske regjeringsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det prokurdiske partiet HDP oppgir dessuten at det var flere partimedlemmer til stede, og bryllupet ble holdt i en bydel der det bor mange kurdere.

Også brudgommen skal være medlem av HDP.

Les også: Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

– Ingen forskjell

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier i en uttalelse at det trolig var den ytterliggående sunnigruppa IS som sto bak, men han retter også skytset mot kurdiske PKK og den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan beskylder for å stå bak kuppforsøket 15. juli. Det er ingen forskjell på IS, PKK og Gülen-bevegelsen, framholder Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at angrepet er et forsøk på å så splid mellom ulike grupper i Tyrkia, som arabere, kurdere og turkmenere, og å spre hat mellom ulike etniske og religiøse grupper.

– Vårt land og vår nasjon har igjen ett eneste budskap til dem som angriper oss, dere kommer ikke til å lykkes, sier Erdogan.

Les også: Tyrkia beslaglegger eiendelene til 187 forretningsfolk

Ber om samhold

Statsminister Binali Yildirim oppfordrer til samhold etter angrepet.

– Vår sorg er stor, men vær sikker på at vår enhet og vårt fellesskap vil beseire disse djevelske angrepene, sier han.

Angrepet skjedde noen timer etter at Yildirim hadde varslet at landet kommer til å spille en mer aktiv rolle i krigen i Syria det neste halvåret. Da sa han også at det syriske regimet har begynt å se kurderne på syrisk side av grensen som en trussel, slik også Tyrkia gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet i Gaziantep føyer seg inn i rekken av flere blodige angrep i Tyrkia det siste året, hvorav IS har fått skylden for noen og militante kurdere for andre.

Kurdiske aktivister har samtidig anklaget regjeringen for bevisst å overse etterretning som kunne ha avslørt terrorplaner mot kurdiske mål.

I løpet av krigen har Gaziantep blitt tilholdssted for svært mange syriske flyktninger og opposisjonsaktivister, og det er også frykt for at mange jihadister er til stede i byen.

Tyrkia har tidligere fått kritikk for å ha lukket øynene for IS i Syria, noe den tyrkiske regjeringen kategorisk har avvist.

Les også: Lekkede tyske dokumenter knytter Tyrkia til islamistgrupper

Mange syrere

Gaziantep er en større by med bare 6 mil nord for den syriske grensen. I løpet av krigen har byen blitt tilholdssted for svært mange syriske flyktninger og opposisjonsaktivister, og det er også frykt for at mange jihadister er til stede i byen.

Tyrkia har tidligere fått kritikk for å ha lukket øynene for IS i Syria, noe den tyrkiske regjeringen kategorisk har avvist. I det siste har imidlertid vestlige kilder meldt at tyrkiske myndigheter har trappet opp forsøket på å hindre at gruppens medlemmer tar seg inn i Tyrkia.