Colombia ber FN påskynde overvåking av våpenhvile

Sjefforhandlerne Ivan Marques for FARC (t.v.) og Humberto de la Calle for den colombianske regjeringen håndhilser etter å ha skrevet under på tidsplanen for avvæpning av FARC-geriljaen. Nå ber regjeringen FN komme raskt i gang med å overvåke våpenhvilen mellom partene. Arkivfoto: Enrique de la Osa / Reuters / NTB scanpix
Sjefforhandlerne Ivan Marques for FARC (t.v.) og Humberto de la Calle for den colombianske regjeringen håndhilser etter å ha skrevet under på tidsplanen for avvæpning av FARC-geriljaen. Nå ber regjeringen FN komme raskt i gang med å overvåke våpenhvilen mellom partene. Arkivfoto: Enrique de la Osa / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

New York (NTB-AFP): Colombias regjering ber FN komme raskt i gang med å overvåke våpenhvileavtalen med FARC-geriljaen, selv om landet ennå ikke har stemt over en fredsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni ble partene enige om en våpenhvile som skal bane vei for en endelig fredsavtale, med mål om å få slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt i landet. En fredsavtale kan ikke tre i kraft før den er godkjent i en folkeavstemning, noe som etter planen skal skje i løpet av de nærmeste månedene.

– Overvåkingsoppdraget må iverksettes så fort som mulig. Når folkeavstemningen holdes, må overvåkingen allerede være på plass, så colombianerne er sikre på at de kan stemme fritt, sier landets høykommissær for fred, Sergio Jaramillo.

De første observatørene har allerede ankommet Colombia for å bekrefte avvæpningen av geriljaen og at våpenhvilen overholdes. Til slutt skal rundt 450 observatører, de fleste fra andre latinamerikanske land, være på plass.

– Sånn jeg forstår, vil det ta maks tre eller fire uker før alle kan være her, sier Jaramillo. Han sier det tok tid å komme skikkelig i gang med rekrutteringen, men at det nå ser ut til at rekkene kan fylles.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon la fredag fram en rapport om de praktiske aspektene ved oppdraget og bekreftet at det vil være 450 observatører, som skal fordeles på rundt 40 steder i landet. I tillegg kommer et knippe sivilt ansatte. (©NTB)

Personvernpolicy