Nesten 100 år gammelt ubåtvrak funnet i Nordsjøen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En dansk ekspedisjon har funnet vraket av en tysk ubåt fra første verdenskrig på havbunnen utenfor Esbjerg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hittil ukjente vraket ble funnet da ekspedisjonen skannet havbunnen. Om bord på ubåten er det 18 intakte miner og seks torpedoer.

– Det er et meget usedvanlig funn. Vi er jo jyder – og vi er meget behersket – men vi synes selv at det er et godt funn. Det er fantastisk å oppdage ny historie, og dette er en spennende historie som, vi vil fortelle på museet, sier Gert Normann Andersen. Han er direktør ved Sea War Museum Jutland og i selskapet JD-Contractors, som sto bak ekspedisjonen.

Vraket ble funnet i forbindelse med opptak til et dansk TV-program om historie og vitenskap. Ifølge Andersen er det snakk om den tyske ubåten UC30, som gikk ned med hele besetningen på 23 mann i 1917. Tidligere har det vært antatt at ubåten sank et helt annet sted, og derfor har ikke vraket blitt funnet før nå.

På grunn av den eksplosive lasten om bord, er det innført forbund mot å ankre, fiske og dykke ved vraket, som ligger på 17 meters dyp, 8-10 kilometer til havs vest for byen Esbjerg. Danske myndigheter skal nå avgjøre om vraket skal sprenges eller om minene og torpedoene kan desarmeres på trygt vis.