USA: – Milliardbetaling til Iran var knyttet til løslatelse av fanger

Washington (NTB-AP): Regjeringen i USA innrømmer at en utbetaling av 400 millioner dollar i kontanter til Iran var knyttet til løslatelsen av amerikanere som satt fengslet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbetalingen ble brukt som brekkstang for å sikre at de amerikanske fangene ble sluppet fri, bekreftet det amerikanske utenriksdepartementets talsmann John Kirby torsdag. Frakten av bunkene med dollarsedler, tilsvarende nesten 3,3 milliarder kroner etter dagens kurs, ble utsatt til de fire amerikanerne hadde fått tillatelse til å forlate Iran.

– Vi var bekymret for at Iran kunne gå tilbake på løslatelsen, så vi ønsket selvfølgelig å beholde størst mulig overtak fram til de var sluppet fri. Det var første prioritet, sa Kirby.

Samtidig gjentok han at forhandlingene om de 400 millionene og løslatelsen i utgangspunktet ikke hadde noe med hverandre å gjøre. Bakgrunnen for pengeutbetalingen var at Iran på 1970-tallet betalte for militært utstyr som USA senere nektet å utlevere, ettersom sjiamuslimske islamister i mellomtiden hadde grepet makten i Teheran.

Inntil nå har USAs regjering nektet for at flyfrakten av de 400 millionene hadde noe med løslatelsen av de amerikanske fangene å gjøre. Presidentkandidat Donald Trump har kritisert regjeringens håndtering av saken og anklaget den for å utbetale løsepenger. (©NTB)

Personvernpolicy