Solberg mener KrF må velge side før valget

Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg (H)
Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg (H) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil være en fordel for velgerne dersom KrF tar et klart valg av side før stortingsvalget, lyder statsminister Erna Solbergs (H) oppfordring til KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om hvilken regjering KrF foretrekker etter stortingsvalget neste høst skal avgjøres på partiets landsmøte kommende vår. Prosessen er allerede i gang, og på torget i Arendal formulerte partileder Knut Arild Hareide seg slik at mange nå mener han forbereder grunnen for et eventuelt sidebytte.

Det bekymrer ikke statsministeren:

– Nå er det mange som kommer med tolkninger, og som legger ulike premisser i debatten. KrF får ha sin prosess uten at jeg skal bruke veldig mye tid på alle fortolkninger av hva Knut Arild Hareide sier underveis. Jeg konstaterer at de har en prosess og en diskusjon, sier Solberg til NTB.

Les også: Hareide krever flere kvoteflyktninger til Norge

Høyre-strategi for å kapre de «lilla» velgerne

KrF svinger fra høyre til venstre

Solid måling for Høyre

Åpent vedtak uønsket

Høyre vil gå til valg på at deres foretrukne regjering består av eget parti, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig spekuleres det på om KrF kan komme til å ende opp med et rundt og åpent vedtak på sitt landsmøte. Det vil i så fall være synd, mener Solberg.

– Jeg ønsker selvfølgelig at de ender opp med å si at de ønsker en borgerlig regjering også etter valget. Men først og fremst er det viktig for velgerne å få vite hva de gjør. Spørsmålet er da hvor tydelige de ønsker å være overfor sine egne velgere. Den vurderingen må de gjøre selv, men jeg tror at mange velgere vil mene at det er viktig, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partilederdebatt

Solberg, Hareide og de andre partilederne møtes torsdag kveld til direktesendt partilederdebatt fra Kulturhuset i Arendal.

Debatten markerer at det er et år igjen til valget, og derfor kan spørsmålet om regjeringssamarbeid bli et tema.

Solberg minner om at det er et flertall på Stortinget i dag med Høyre, Frp og Venstre – altså uten KrF. Men hun tilføyer at det ikke nødvendigvis blir tilfellet selv om det skulle bli borgerlig flertall i 2017.

– Vi må bygge på at vi sannsynligvis trenger alle de fire partiene inn i en koalisjon, for å få gjennomført vår politikk, sa Solberg til NTB etter at hun hadde snakket til sine egne på torget i Arendal torsdag ettermiddag. Der handlet det mest om behovet for omstilling når oljeinntektene på statsbudsjettet avtar.