Kristins familie glad for å få aktors anerkjennelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til Kristin Juel Johannessen (12) la aldri bort drapssaken, selv om påtalemyndigheten gjorde det. I dag er det de som har æren for at den ikke ble glemt, mener aktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå takker familien til den drepte jenta for anerkjennelsen den fikk da statsadvokat Alf Martin Evensen holdt sitt innledningsforedrag tirsdag formiddag. Roar Juel Johannessen har nær sagt egenhendig etterforsket drapssaken fra Larvik siden den ble henlagt i 2003.

Nå føler han at han er ved målstreken, og ser fram til å kunne pakke ned permene med saksdokumenter, opplyste han til NTB i forkant av at saken skulle opp for Borgarting lagmannsrett.

– Det er åpenbart at de har kjempet og jobbet disse årene og opplevde at det ble gitt en anerkjennelse i dag, og de setter pris på det, sier bistandsadvokat Nora Hallén til NTB.

Alle de etterlatte etter drapet på den tolv år gamle Kristin Juel Johannessen fulgte rettssaken fra benken bak den tiltalte 39-åringen. De har hatt en sterk mistanke til ham også i årene etter henleggelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjentatte ganger siden 2003 har familien bedt politiet gjenåpne etterforskningen. De har sørget for at den aldri gikk i glemmeboka for Vestfold politidistrikt, sa Evensen.

DNA-funn på negler

Da politiet i 2014 sendte inn bevismateriale til analyse hos Kripos, sikret under obduksjonen i 1999, kan det godt skyldes familiens utrettelige arbeid, ifølge Evensen.

De nye analysene av neglene til Kristin Juel Johannessen avdekket to sikre DNA-profiler – Kristins og til mannen som nå står tiltalt på nytt.

– Dette beviset knytter ikke bare mannen til åstedet, men det mest sentrale av alle åsteder – Kristin selv, sa Evensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Juel Johannessen skulle ut og bade med venninnen sin kvelden 5. august 1999, men kom aldri til Goksjø som avtalt. Rundt fem timer senere ble sykkelen, hjelmen og ryggsekken hennes funnet ved en garasje på veien til badevannet. 30 meter unna ble jenta kort tid etter funnet drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kristin-tiltalt tilbake i retten etter 13 år

Vitneobservasjoner står sentralt

Ved garasjen viste det seg å ha blitt gjort fire individuelle observasjoner av en moped, som så ut som den 39-åringen eide. Det var disse opplysningene som satte politiet på spor av mannen. Han var først inne til avhør som vitne. Senere ble han siktet for drapet.

39-åringen nektet straffskyld da lagdommer Mette Trovik spurte hvordan han stilte seg til skyldspørsmålet, slik han har gjort de siste 17 årene.

Mannen har hele tiden nektet befatning med drapet, til tross for at han er blitt konfrontert med flere vitneobservasjoner som plasserer ham på viktige steder.

Les også: Eli Hagen valgt ut av juryen i Kristin-saken

– Må ha en annen forklaring

Han var fåmælt og relativt lavmælt da han begynte på sin forklaring. Den dreide seg i første rekke om hans aktiviteter i dagene før drapet, og detaljer blant annet knyttet til hvilke klær han hadde til rådighet under en båttur på Farrisvannet i Larvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarer Brynjar Meling varsler at «slaget vil stå» på to områder, nemlig hvor sikre vitnene er i sine beskrivelser av mannen og mopeden, og om det biologiske materialet kan ha kommet på jentas negler på en annen måte enn ved at en drapsmann avsatte det.

– Dersom det er full overensstemmelse mellom hans DNA og DNA-et som er funnet under hennes negler, må det finnes en annen forklaring enn at det er avsatt der av en drapsmann under drapshandlingen, sa Meling i sine merknader til innledningsforedraget.

39-åringen fortsetter forklaringen onsdag. Da er det ventet at aktor og forsvarer vil komme inn på de mest sentrale bevistemaene.