Listhaug: – Lykkejegere har lite å tape

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, Ap-nestleder Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, under debatten om masseinnvandringens utfordringer tirsdag under Arendalsuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, Ap-nestleder Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, under debatten om masseinnvandringens utfordringer tirsdag under Arendalsuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennesker som søker en bedre økonomisk framtid, har lite å tape på å greie å ta seg til Europa, mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er gode tider for dem som spiller på frykt. Det er gode tider for Donald Trump og Sylvi Listhaug, sa Audun Lysbakken (SV) under sin partiledertale i Arendal tirsdag.

I debatten om masseinnvandring i Arendal ville ingen politikere svare på hvor mange innvandrere Norge tåler.

– Det er lov til å søke lykken. Men det betyr ikke at man har krav på beskyttelse, sa Listhaug da den store debatten om masseinnvandring og integrering gikk av stabelen i Arendal tirsdag.

Listhaug slår fast at innvandringspresset mot Europa vil vedvare i mange år framover. Hun peker på at uro i land som Syria og Afghanistan sender folk på flukt, mens folketallet i Afrika kan øke med en halv milliard om noen tiår.

– Men det viser seg at det er vanskelig å returnere mange av disse. Derfor har de lite å tape på å komme hit, framholdt hun i debatten, der hun delte podiet med Ap-nestleder Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asylsøkerstrid mellom Sverige og Ungarn

Knekkpunkt

Ingen av dem ville imidlertid tallfeste hvor mange flyktninger Norge tåler.

– Norge må klare å gi beskyttelse til dem som trenger det, mente Tajik.

– Hvor er knekkpunktet, ville debattleder Anne Grosvold vite.

– Det er ikke mulig å gi et seriøst svar på det, det blir som å tenke på et tall, svarte Tajik, mens Listhaug gjentok argumentet om at man må ha kontroll på grensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svaret er å hjelpe i nærområdet, sier hun.

Les også: Politiet ser utfordringer ved 40 grensepasseringer i Norge, men vil ikke si hvor

Tajik er enig med Listhaug i at det å ikke ha innvandringen under kontroll, er en trussel mot velferdssamfunnet.

– Men svært mange av dem som har kommet de siste årene, er mennesker som har krav på beskyttelse og opphold, presiserer hun.

– Det er en like stor trussel å ha en dårlig integreringspolitikk, sier Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er krig der ute. Det er derfor folk kommer, framholdt Lysbakken, som fulgte opp med å påstå at det største problemet ligger hos regjeringen.

– Listhaug står for en passiv integreringspolitikk. Vi har en integreringsminister som er mest opptatt av innvandring og altfor lite opptatt av integrering. Dere er alene om en type retorikk som polariserer, sa Lysbakken henvendt til Listhaug.

Reportasje: Her er det plass til 1000 asylsøkere - men kun 15 bor her

Arbeid viktigst

Hittil i år har norske kommuner bosatt 33 prosent flere flyktninger enn på samme tid i fjor. Samtidig mener både opposisjonen og fagmiljøer at det viktigste for integreringen er å få flyktninger i aktivitet raskt.

– Det viktigste for integreringen er arbeid, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng, som deltok i debatten.

Hun mener mange norske arbeidsgivere står klare til å yte en ekstra innsats, noe politikerne bør vite å utnytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et gyllent øyeblikk, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen har gått inn for at asylsøkere fra land med høy innvilgelsesgrad, som Syria og Eritrea, skal få midlertidig arbeidstillatelse når identiteten deres er klarlagt. Men det sier regjeringen nei til fordi den mener et slikt grep vil friste flere til å søke asyl i Norge.

Les også: Politiinspektør: – Folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget

Mister legitimitet

Nye tall viser at hittil i år har Norge hatt de laveste asylankomstene i Skandinavia, langt under både Sverige og Danmark.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener Listhaug bør være varsom med å skryte av at Norge nå har Europas strengeste asylpolitikk.

– Vi er i ferd med å miste legitimitet i utenrikspolitikken. Listhaug skyter utenriksminister Børge Brende (H) i foten, mener han.

Aktuelt: 95 prosent færre asylsøkere til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug: – Ikke nødvendig med asyl-omkamp i høst

SV: – Norge er blitt kaldere

Norge blir et kaldere samfunn, og det er regjeringens ansvar, ifølge SV-leder Audun Lysbakken.

SV-lederen brukte taletiden på å snakke om hvordan partiet mener man best mulig kan bekjempe et forskjellssamfunn. Han var innom skattepolitikk, boligmarkedet, pensjon, barnetrygd og skolepolitikk.

– Vi må bekjempe Forskjells-Norge, for store forskjeller er gift for et samfunn, sa Lysbakken.

Han snakket også om nødvendigheten av å redusere klimagassutslipp.

– Utslippene i Norge øker, for første gang på mange år. Et verre monument over den forfeilede borgerlige klimapolitikken skal du lete lenge etter, sa partilederen.

Ifølge SV-lederen er en ny politikk kun mulig å oppnå med et sterkt SV.

– Det holder ikke å bare få en ny statsminister. Vi risikerer å få et nytt flertall som samler seg i sentrum og forandrer veldig lite. Det er bare hvis vi får et sterkt SV at vi kan sørge for et nytt flertall, en ny statsminister og en ny politikk, sa Lysbakken.