Forsker spår blodig framtid i Mosul – IS eller ei

Irakiske styrker utenfor byen Al Qayyarah sør for Mosul. I samarbeid med en rekke militser og kurdiske styrker fra Nord-Irak forsøker de å omringe den IS-kontrollerte storbyen.
Irakiske styrker utenfor byen Al Qayyarah sør for Mosul. I samarbeid med en rekke militser og kurdiske styrker fra Nord-Irak forsøker de å omringe den IS-kontrollerte storbyen. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske kurdiske styrker rykker nærmere IS-bastionen Mosul. Men selv om de og andre irakiske styrker lykkes med å innta byen, er de blodige konfliktene neppe over, mener dansk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et svart bilde som tegner seg, sier Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Man risikerer en situasjon som på 2000-tallet, der man i stor grad fikk drevet al-Qaida ut fordi man fikk sunnistammer til å samarbeide med amerikanske styrker i bytte mot noe politisk innflytelse, noe som de aldri fikk, sier hun.

– Av asken oppsto Den islamske staten, tilføyer hun.

Mosul er hjembyen til en rekke ulike etniske grupper. Det kan gjøre en maktdeling etter at IS er drevet ut, komplisert. For tilliten mellom de ulike gruppene er meget liten, ifølge forskeren.

Les også: Trump: – Irak-invasjonen er kanskje tidenes verste beslutning

Klarerer mark

De siste ukene har både irakiske sikkerhetsstyrker, som samarbeider med sjia- og sunnimilitser, og kurdiske peshmerga-styrker fra de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak begynt å klarere områder rundt Mosul, Iraks nest største by. Målet er å omringe byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag meldte det amerikanske nyhetsbyrået AP at kurdiske styrker har inntatt en viktig bru og flere landsbyer øst for Mosul. Dagen før ble det meldt at styrkene hadde inntatt ti landsbyer på Nineveh-sletta mellom Mosul og Arbil, hovedstaden i de irakiske kurdiske områdene.

Les også: Amerikanske muslimer til IS: «Dere suger!»

Urolig fortid

Allerede før IS' lynoffensiv sommeren 2014 var Mosul preget av konflikt mellom sunnier og sjiaer, noe som blant annet ga seg utslag i en rekke selvmordsangrep og bilbombeangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
En kvinnelig kurdisk peshmerga-soldat tar en selfie sammen med et barn fra folkegruppen yazidi i utkanten av Shingal i Nord-Irak. Foto: Ari Jalal / Reuters
En kvinnelig kurdisk peshmerga-soldat tar en selfie sammen med et barn fra folkegruppen yazidi i utkanten av Shingal i Nord-Irak. Foto: Ari Jalal / Reuters

– Akkurat nå samarbeider nesten alle militser og grupperinger om å kaste IS ut. Det er stort sett også det eneste de greier å bli enige om, sier Malmvig.

Hun beskriver en situasjon der regjeringen i Bagdad er handlingslammet av en nasjonalforsamling som ikke ønsker å oppgi sine privilegier. I tillegg har flere av militsene forsøkt å bruke sin suksess og sine ofre på slagmarken som forhandlingskort i kampen om politisk innflytelse og makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Politisk oppgjør

– Vi har hørt mye om de forskjellige sjiamilitsene, men det er også sunnigrupperinger, kurderne, yazidiene, og alle vil ha sin del av kaken, sier Malmvig.

– Det blir etter hvert et kjempestort politisk oppgjør om makten. Og vi har alle disse forskjellige militsene som har våpen. Fordi den irakiske staten ikke helt fungerer, er det militsene som fungerer som små ministater.

Hun mener at hvis det ikke lykkes å komme fram til en politisk avtale om tiden etter IS, vil maktkampen igjen bli utkjempet med våpen.

– Man kan forestille seg at det kommer kamper mellom de forskjellige grupperingene og militsene, sier Helle Malmvig.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie

Mosul:

* Iraks nest største by. Ligger ved bredden av elva Tigris, rundt 400 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

* Hadde opprinnelig rundt 2,5 millioner innbyggere, flertallet sunnimuslimer.

* Nærmere halvparten av innbyggerne, de fleste fra kristne og sjiamuslimske minoriteter, flyktet da den ytterliggående sunnimuslimske islamistgruppa IS tok kontroll over byen i juni 2014.

* 90 prosent av de gjenværende innbyggerne er sunnimuslimer.

* Irakiske regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits, støttet av en USA-ledet koalisjon, har i lengre tid planlagt en militæroffensiv for å gjenerobre Mosul fra IS.

* Hjelpeorganisasjoner frykter at en slik militæroffensiv vil føre til masseflukt og en humanitær katastrofe.