Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar i fjor

Demokratenes presidentkandidat fotografert under et valgkamparrangement i Warren i delstaten Michigan torsdag. Foto: Chris Keane / Reuters / NTB scanpix
Demokratenes presidentkandidat fotografert under et valgkamparrangement i Warren i delstaten Michigan torsdag. Foto: Chris Keane / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton og hennes ektemann Bill tjente drøyt 80 millioner kroner i fjor og betalte over 40 prosent skatt av inntekten, opplyser den demokratiske presidentkandidatens stab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Clinton offentliggjorde selvangivelsen fredag, gjentok hun oppfordringen til den republikanske rivalen Donald Trump om å gjøre det samme.

Brorparten av ekteparet Clintons inntekter på rundt 10 millioner dollar i fjor kom fra talehonorarer fra før Hillary lanserte sitt kandidatur i april. Men en betydelig inntekt kom også fra Hillary Clintons bokavtale.

Les også: Clinton: – De rike vil tjene på Trumps politikk

Høy skatt

Tallene som valgkampapparatet presenterte fredag, viser at paret betalte en føderal skattesats på 34,2 prosent av fjorårets inntekt. Samtidig betalte de 9 prosent skatt til delstats- og lokalmyndigheter. Det gir en faktisk skatteandel på over 40 prosent.

I tillegg donerte ekteparet Clinton 9,8 prosent av bruttoinntekten, det vil si vel 1 million dollar, til veldedighet i fjor, ifølge valgkampstaben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har så langt nektet å offentliggjøre selvangivelsen og forklarer at hans ligning er til revisjon. Eiendomsmilliardæren fra New York har imidlertid sagt at han akter å vise kortene straks ligningen er klar.

Skadelig?

Demokratene formelig tørster etter å få gjennomgå Trumps selvangivelse, siden de tror den inneholder en skattkiste av skadelig informasjon om motkandidaten.

De ønsker blant annet å se om han har betalt noe skatt i det hele tatt og hvor mye han kan ha gitt til veldedighet, og de vil gjerne se hva slags finansforbindelser han måtte ha med utenlandske regjeringer.

De mener også å tro at selvangivelsen vil vise at han er langt fra så rik som han påstår, noe som ville undergrave hans renomme som en vellykket forretningsmann.

Les også: Solid ledelse for Clinton på meningsmålinger

Amerikanske presidentkandidater er ikke pålagt å offentliggjøre hvor mye de betaler til fellesskapet, men i 40 år har det vært tradisjon at kandidatene gjør nettopp det.