Britisk EFTA-medlemskap kan gi tollfri norsk fisk

Et britisk medlemskap i EFTA kan føre til tollfri fiskeeksport. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Et britisk medlemskap i EFTA kan føre til tollfri fiskeeksport. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Med britisk medlemskap i EFTA vil fiskerinæringen slippe toll på norsk fisk som eksporteres til Storbritannia. Bransjen skjønner ikke politikernes skepsis, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge bør hilse Storbritannia velkommen inn i EFTA. Jeg ser ingen grunner til å være negativ til en slik prosess, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, havfiskeflåtens organisasjon.

Mens fiskeeksporten møter toll og kvoter i EU, er det fri handel på fisk mellom EFTA-landene. I fjor eksporterte norsk fiskerinæring fisk til en verdi av 4,7 milliarder kroner til Storbritannia.

Både europaminister Elisabeth Vik Aspaker og Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at de er skeptiske til et potensielt britisk medlemskap i EFTA.

– EFTA-avtalen vil gi full tollfrihet for norsk fisk. I tillegg til vil det være det mest solide rammeverket for andre norske eksportinteresser. Det er pussig at regjeringen sitter på gjerdet, sier utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper.

Seniorforsker Arne Melchior ved NUPI sier at Norge må undersøke forskjellige muligheter rundt brexit for å finne nye og bedre handelsvilkår. (©NTB)