Politiet med rekordbeslag første halvår 2016 - mer enn i hele 2015

Det er aldri før beslaglagt større mengder cannabis enn i de første seks månedene i 2016.
Det er aldri før beslaglagt større mengder cannabis enn i de første seks månedene i 2016. Foto: Tolletaten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos har aldri beslaglagt større mengder cannabis enn første halvår 2016. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

2.534 kilo cannabis ble beslaglagt første halvår 2016 er mer enn i hele 2015. Kiloene er fordelt på totalt 6.861 beslag.

Det viser Kripos' narkotikastatistikk som ble publisert i dag. Den inneholder både toll- og politibeslag.

Et av de største beslagene noen gang

– Det er i 2016 gjort flere beslag på over hundre kilo hasj, det største på over 630 kilo i Østfold. Det er et av de største hasjbeslagene noen gang, sier Kari Frey Solvik, leder av Seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos i en pressemelding.

Beslaget seksjonslederen viser til ble avdekket av tollere ved Svinesund i mars. En spansk trailer ble tatt med 639 kilo hasj.

Etter cannabisproduktene hasj, marihuana og cannabisplanter er det amfetamin/metamfetamin og benzodiazepiner som hyppigst blir beslaglagt i Norge, melder politiet.

Tolletaten meldte forrige måned om store cannabisbeslag i første halvår 2016. Bare en gang tidligere har tollerne beslaglagt så mye cannabis på et halvt år som i første halvår 2016. 1.600 cannabis de første seks månedene i år, er mye mot de 550 kiloene på det første halvåret i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tollerne fant marihuana fordekt som reservedel

Økt styrkegrad

I tillegg til at mengden ser ut til å øke, har også styrkegraden i de ulike cannabisproduktene økt kraftig de siste åra, opplyser Solvik til Dagbladet. Det samme gjelder kokain.

– Ikke siden 2007 er det beslaglagt større mengder kokain i løpet av årets første seks måneder. I fjor var det for første gang flere kokainbeslag enn heroinbeslag, og dette har ytterligere befestet seg i år, sier Solvik til avisen.

Første halvår 2016 er det registrert 13.468 narkotikasaker, det er en nedgang på 11 prosent fra fjoråret.

Beslagene av tradisjonelle narkotiske stoffer, for eksempel khat, amfetamin, kokain og heroin, har gått ned.

Les også: Cannabisbeslaget tredoblet på ett år

Beslag av det narkotiske stoffet cannabis er tredoblet i Norge, viser tall fra Tolletaten. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Beslag av det narkotiske stoffet cannabis er tredoblet i Norge, viser tall fra Tolletaten. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix