Forskere frykter mer enn miltbrann i Russland

Et plutselig utbrudd av miltbrann i Russland kan skyldes døde reinsdyr som fram til nå har ligget bevart i permafrosten.
Et plutselig utbrudd av miltbrann i Russland kan skyldes døde reinsdyr som fram til nå har ligget bevart i permafrosten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbruddet av miltbrann i Sibir blir ikke den eneste konsekvensen av at permafrosten smelter i Russland, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommer som går helt tilbake til istiden kan slippe løs når det øverste islaget smelter i de arktiske områdene nord i landet.

– Klimaforandringer vil bringe mange overraskelser. Jeg vil ikke skremme noen, men vi burde være klare, sier Viktor Maleyev i det russiske forskningssenteret for epidemiologi. Han sier at kopper kan være begravd i isen, og forskere har oppdaget nye «kjempevirus» i mammuter.

En 12 år gammel gutt har dødd etter å ha blitt smittet av det plutselige utbruddet av miltbrann i Russland, og over 90 personer er smittet. Miltbrann har ikke vært påvist i Russland siden andre verdenskrig. Kilden til smitten skal være døde reinsdyr med miltbrannsporer som kom til overflaten da en hetebølge smeltet det øverste laget av permafrosten på Jamalhalvøya. Smitten skal ha blitt spredd med reinsflokker som beitet i området.

Russland varmes opp to og en halv gang raskere enn verdensgjennomsnittet, og den arktiske regionen varmes opp raskere enn resten av landet. Temperaturen i juli lå åtte grader over normalen og var 34 grader på det varmeste.