Flyktninger bosettes i rekordantall

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.h), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.v.) og KS-leder Gunn Marit Helgesen kan glede seg over at et rekordstort antall flyktninger bosatt hittil i år.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.h), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.v.) og KS-leder Gunn Marit Helgesen kan glede seg over at et rekordstort antall flyktninger bosatt hittil i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt tyder på at myndighetene slår alle rekorder og når målet om å bosette 16.000 flyktninger i år. – Vi er i ferd med å løse bosettingsutfordringen, sier IMDis Bjørn Holden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske juli-tall som NTB fikk tilgang til onsdag, viser at 33 prosent flere er bosatt hittil i år enn på samme tid i fjor.

– Vi har hittil i år bosatt 6.620 personer og regner med at vi kommer til å lande et sted mellom 15.000 og 16.000. Det er fantastisk bra, sier assisterende direktør Bjørn Holden i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

– Det viser at kommunene har både vilje og evne til å stille opp når det er et ekstraordinært behov, legger han til.

Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting, som vurderer behovet for bosetting, har nedjustert sitt behovsanslag fra 18.000 til 16.000 plasser i år. Alt tyder nå altså på at målet blir nådd.

Les også: Senterpartiet vil gjøre bønder av flyktninger

Milliard-regning for tomme mottaksplasser

Listhaug: – Ikke nødvendig med asylomkamp i høst

Kvalifisering og jobb

Også i 2017 ser kommunene ut til å klare å ta imot alle de mange tusen flyktningene som venter på et hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når kommunene først har bygd opp kapasiteten så mye som de har gjort, tyder alt på at det skal gå bra. Men det betyr at kommunene må planlegge for en hektisk høst, vinter og vår for at vi skal få til rask bosetting av alle flyktningene som nå får opphold, sier Holden til NTB.

Han peker på at hoveddelen av bosettingen kommer i resten av dette året og første halvår av 2017.

– Vi er i ferd med å løse bosettingsutfordringen i Norge. Kommunene må nå ha fokus på kvalifisering, utdanning og arbeid for alle flyktningene som blir bosatt. Det er avgjørende for at bosettingen skal være bærekraftig for kommunene, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redusert behov

I fjor kom det over 31.000 asylsøkere til Norge, og det var et hett tema hvordan kommunene skulle klare å ta imot dem. Men i år har antallet asylsøkere vært svært beskjedent – bare snaut 2.000 har kommet hittil i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste års bosettingsbehov er derfor redusert fra 21.000 til 13-15.000. Også det anslåtte behovet for 2018 og årene etter er redusert, men vurderingene er usikre, understreker IMDi.

Det reduserte behovet skyldes også at Utlendingsdirektoratet ikke rekker å behandle alle søknadene etaten har på sitt bord. Rundt 13.500 asylsøkere venter nå på at søknad eller klage på avslag skal bli behandlet.

Mindreårige

Bosetting av enslige mindreårige har vært en spesiell utfordring, men også på dette området ser det ut til at myndighetene stort sett kommer i mål.

4.400 enslige mindreårige skal bosettes i år og neste år. Årets mål blir nådd, og IMDi ber kommuner som har plasser til overs i år, om å overføre disse til neste år.

Imidlertid mangler i år fortsatt 60 plasser til de 430 barna som er under 15 år, og som skal bosettes. Neste år skal 770 under 15 år bosettes.